Roladki wieprzowe ze śliwką - prosto, szybko i szykownie!
2022-01-23
łatwy
20 min
4
Roladki wieprzowe ze śliwką przygotujesz dosłownie w kilkanaście minut. Możesz je zrobić ze schabu środkowego, karkowego lub sznycli z szynki - ważne by mięso było dobrze rozbite i miękkie.
SKŁADNIKI
- 6 kotletów wieprzowych bez kości
- 6 plastrów surowego boczku wędzonego
- sól i pieprz
- 100 g śliwek suszonych bez pestek
- olej do smażenia
- bulion
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso rozbić, posypać solą i pieprzem.
- Ułożyć śliwki, zawinąć mięso w roladkę i owinąć ją boczkiem. Spiąć całość wykałaczką.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Zalać bulionem i dusić około 15 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne