Roladki gyros ze schabu - przepis na soczyste rolsy schabowe z warzywami
2022-03-29
łatwy
40 min
4
Soczysty schab pachnący mieszanką przypraw jak do gyrosa i zamknięty w nim bukiet kolorowych warzyw. Roladki gyros ze schabu to danie smaczne, łatwe w przygotowaniu i efektowne. Dobre zarówno na codzienny obiad, jak i rodzinne przyjęcie.
SKŁADNIKI
- 60 dag schabu
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki żółtej
- 2 korniszony
- 2-3 łyżki tartego sera wędzonego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka majonezu
- przyprawa gyros
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć dokładnie, pokroić na plastry i rozbić dość cienko, oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawa gyros. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Papryki i korniszony pokroić w małą kostkę, wymieszać z tartym serem oraz keczupem i majonezem.
- Na środek każdego plastra mięsa wyłożyć nieco warzywnego farszu, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
- Olej rozgrzać na patelni z grubym dnem na średnim ogniu, ułożyć roladki, zmniejszyć ogień i smażyć powoli z każdej strony na rumiano.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne