Roladki gyros ze schabu - przepis na soczyste rolsy schabowe z warzywami

Roladki gyros
Autor: Shutterstock Roladki gyros ze schabu to super pomysł na smaczny obiad.
łatwy
40 min
4

Soczysty schab pachnący mieszanką przypraw jak do gyrosa i zamknięty w nim bukiet kolorowych warzyw. Roladki gyros ze schabu to danie smaczne, łatwe w przygotowaniu i efektowne. Dobre zarówno na codzienny obiad, jak i rodzinne przyjęcie.

SKŁADNIKI

  • 60 dag schabu
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 2 korniszony
  • 2-3 łyżki tartego sera wędzonego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawa gyros
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć dokładnie, pokroić na plastry i rozbić dość cienko, oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawa gyros. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Papryki i korniszony pokroić w małą kostkę, wymieszać z tartym serem oraz keczupem i majonezem.
  • Na środek każdego plastra mięsa wyłożyć nieco warzywnego farszu, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
  • Olej rozgrzać na patelni z grubym dnem na średnim ogniu, ułożyć roladki, zmniejszyć ogień i smażyć powoli z każdej strony na rumiano.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej