Rolada z mięsa mielonego [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Rolada z mielonego mięsa to inny sposób na popularny niegdyś klops. Nadziana warzywami po pokrojemiu prezentuje się bardzo atrakcyjne i jest łatwa do przyrządzenia.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 czerstwe kajzerki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka chrzanu
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1 duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej do posmarowania folii
- FARSZ:
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 2 parówki
- 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, czosnkiem, chrzanem, jajkami, pieprzem i solą.
- Masę mięsną starannie wyrobić i rozwałkować miedzy dwoma kawałkami przezroczystej folii na duży prostokąt, a potem zdjąć górną folię.
- Przygotowujemy farsz. Myjemy paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Fasolkę osączyć, parówki obrać z osłonek.
- Na środku mięsnego prostokąta ułożyć parówki, obłożyć je fasolką, kukurydzą i papryką.
- Następnie zwinąć roladę i ułożyć ją spojeniem do do dołu na posmarowanej olejem folii aluminiowej i szczelnie zawinąć.
- Od góry zrobić patyczkiem 2-3 dziurki.
- Roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 45-60 minut.
- Wyjąć z piekarnika, posypać serem i wstawić do piekarnika jeszcze na około 5 minut.
- Gotowe danie wyjąć z piekarnika, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, po czym pokroić na grube plastry.