Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i grzybami

Rolada z karkówki z kapustą kiszoną
Autor: Shutterstock Rolada z karkówki z kapustą kiszoną przed upieczeniem.
łatwy
45 min
8

Dieta bezglutenowa

cc

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkówki w jednym kawałku
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 spore cebule
  • 3 łyżki musztardy
  • mielony kminek
  • mielone ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i pokroić na drobniejsze kawałki.
  • Grzyby oczyścić/obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Cebule obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Dodać grzyby i smażyć ok 15 min.
  • Następnie dodać kapustę, liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Dusić aż kapusta będzie na wpół miękka.
  • Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać farsz.
  • Karkówkę naciąć jak na roladę, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą.
  • Na tak przygotowane mięso wyłożyć farsz zostawiając z każdej strony 3 cm mięsa bez farszu.
  • Zwinąć roladę i spiąć wykałaczkami lub związać bawełnianą nicią/sznurkiem.
  • Roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok 90 min.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej