Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i grzybami
2021-08-15
łatwy
45 min
8
Dieta bezglutenowa
cc
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karkówki w jednym kawałku
- 300 g kiszonej kapusty
- 300 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 spore cebule
- 3 łyżki musztardy
- mielony kminek
- mielone ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i pokroić na drobniejsze kawałki.
- Grzyby oczyścić/obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Cebule obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Dodać grzyby i smażyć ok 15 min.
- Następnie dodać kapustę, liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Dusić aż kapusta będzie na wpół miękka.
- Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać farsz.
- Karkówkę naciąć jak na roladę, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą.
- Na tak przygotowane mięso wyłożyć farsz zostawiając z każdej strony 3 cm mięsa bez farszu.
- Zwinąć roladę i spiąć wykałaczkami lub związać bawełnianą nicią/sznurkiem.
- Roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok 90 min.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne