Rolada wieprzowa nadziewana pieczarkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
średni
0 min
4
Rolada wieprzowa nadziewana pieczarkami sprawdzi się na rodzinny obiad albo przyjęcie, będzie też ozdobą świątecznego stołu, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, sól
- Farsz:
- 20 dag mielonej wieprzowiny,
- 15 dag chudego, surowego boczku,
- 10 dag pieczarek,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki masła,
- 1/4 łyżeczki mielonego, zielonego pieprzu,
- sól
- Sos:
- 5 dag masła,
- 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, rozkroić wzdłuż dłuższego boku, nie docinając do końca, tak aby po rozłożeniu powstał duży, cienki płat, lekko rozbić i posolić, odstawić.
- Przygotować farsz. Pieczarki pokroić na plasterki i podusić chwilę na maśle. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mięsa dodać wszystkie składniki i wyrobić na masę. Na płacie mięsa rozłożyć farsz i zawinąć roladę. Wierzch mięsa naciąć w ukośną kratkę.
- Roladę obwiązać bawełnianą nicią i owinąć folią aluminiową, zostawiając mały otwór na wydobywanie się pary. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie odwinąć folię i piec roladę jeszcze około 15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce.
- Przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, a następnie zagotować, stale mieszając i dalej gotować na małym ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry i sokiem z cytryny. Roladę podawać pokrojoną w plastry i polać sosem.