Rolada jagnięca z morelami

2021-03-29
Rolada jagnięca z morelami
Autor: Shutterstock Rolada jagnięca z morelami to pomysł na wykwintne danie na rodzinne przyjęcia.
łatwy
90 min
4

Rolada jagnięca z morelami najlepiej smakuje z kluseczkami francuskimi lub kopytkami. To ciekawy przepis na rodzinny obiad.

Suszone owoce trzeba myć

Suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki są konserwowane dwutlenkiem siarki. W ten sposób wydłuża się ich termin przydatności do spożycia. Dwutlenek siarki jest jednak silnym alergenem i może powodować u alergików ataki astmy. Dlatego pamiętajmy, by przed jedzeniem wszystkie suszone owoce dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mostku jagnięcego,
  • 250 g świeżych i 150 g suszonych moreli,
  • mała główka kapusty włoskiej,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 75 ml białego porto lub sherry,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 l bulionu,
  • 150 ml śmietany,
  • sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pozbawione błon natrzeć pieprzem oraz roztartym czosnkiem i włożyć do lodówki.
  • Umyte morele, pozbawione pestek, pokroić na drobne kawałki i namoczyć w winie.
  • Kapustę zblanszować i obrać z liści, jak do gołąbków. Cebulę pokroić w dużą kostkę.
  • Mięso, po wyjęciu z lodówki, posolić i przykryć szczelnie liśćmi kapusty (ok. 6 liści).
  • Na wierzchu ułożyć zmacerowane w winie morele.
  • Posypać pieprzem i zwinąć całość w ścisłą roladę.
  • Obsmażyć roladę na mocno rozgrzanej oliwie lub oleju i przełożyć do brytfanny.
  • Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoto cebulę i dodać do mięsa.
  • Na patelnię, na której było smażone mięso i cebula, wlać szklankę wody i podgrzewać mieszając, aż uzyska się rumiany sos. Zalać nim roladę w brytfannie i całość piec w piekarniku około 1,5 godziny, pod przykryciem.
  • Następnie mięso wyjąć, a do powstałego podczas pieczenia sosu wlać śmietanę. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Pokrojoną w plastry roladę podawać polaną sosem z kluseczkami francuskimi lub kopytkami.