Rolada jagnięca z morelami
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Rolada jagnięca z morelami najlepiej smakuje z kluseczkami francuskimi lub kopytkami. To ciekawy przepis na rodzinny obiad.
Suszone owoce trzeba myć
Suszone śliwki, morele, a nawet rodzynki są konserwowane dwutlenkiem siarki. W ten sposób wydłuża się ich termin przydatności do spożycia. Dwutlenek siarki jest jednak silnym alergenem i może powodować u alergików ataki astmy. Dlatego pamiętajmy, by przed jedzeniem wszystkie suszone owoce dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
SKŁADNIKI
- 1 kg mostku jagnięcego,
- 250 g świeżych i 150 g suszonych moreli,
- mała główka kapusty włoskiej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 75 ml białego porto lub sherry,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/2 l bulionu,
- 150 ml śmietany,
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pozbawione błon natrzeć pieprzem oraz roztartym czosnkiem i włożyć do lodówki.
- Umyte morele, pozbawione pestek, pokroić na drobne kawałki i namoczyć w winie.
- Kapustę zblanszować i obrać z liści, jak do gołąbków. Cebulę pokroić w dużą kostkę.
- Mięso, po wyjęciu z lodówki, posolić i przykryć szczelnie liśćmi kapusty (ok. 6 liści).
- Na wierzchu ułożyć zmacerowane w winie morele.
- Posypać pieprzem i zwinąć całość w ścisłą roladę.
- Obsmażyć roladę na mocno rozgrzanej oliwie lub oleju i przełożyć do brytfanny.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoto cebulę i dodać do mięsa.
- Na patelnię, na której było smażone mięso i cebula, wlać szklankę wody i podgrzewać mieszając, aż uzyska się rumiany sos. Zalać nim roladę w brytfannie i całość piec w piekarniku około 1,5 godziny, pod przykryciem.
- Następnie mięso wyjąć, a do powstałego podczas pieczenia sosu wlać śmietanę. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Pokrojoną w plastry roladę podawać polaną sosem z kluseczkami francuskimi lub kopytkami.