Robię te pulpety, kiedy mam niespodziewanych gości. Każdy prosi o przepis

Robię te pulpety, kiedy mam niespodziewanych gości. Każdy prosi o przepis
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczne pulpeciki ze skrętem? Te przepyszne mięsne kuleczki podajemy w kokosowy curry, dzięki czemu ich smak wynosi się na całkowicie nowym poziom. Proste w przygotowaniu. SMakowite i niezwykle aromatyczne. Te pulpety z kurczaka rozkochają w sobie każdego, kto choć raz ich spróbuje!

Pulpeciki w nowej odsłonie. Smak i aromat w jednym

Aromatyczne pulpeciki z kurczaka w kokosowym curry to połączenie naszej polskiej klasyki z orientalnymi smakami. Pulpeciki bowiem pojawiają się w naszej kuchni zazwyczaj w sosach pomidorowym, koperkowym i pieczarkowym. Tym razem jednak podajemy je w wersji inspirowanej kuchnią tajską i indyjską.

Delikatne mięso z kurczaka sprawia, ze nasze pulpeciki są lżejsze niż te z np. wieprzowiny. Mleczko kokosowe tylko jeszcze bardziej je zmiękcza. A jak o mleczku kokosowym mowa, to właśnie ono w połączeniu z curry tworzy kremową, ale lekko pikantną bazę dla naszego dania.

Z czym podawać pulpeciki? Te dodatki świetnie się sprawdzą

To danie można podawać z makaronem, choć najlepiej będzie komponować się z ryżem, kuskusem czy kaszą bulgur. Ciekawym pomysłem może być również połączenie go z chlebkiem naan, którym później można wyjadać nasz sosik.

To danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i dla gości. Robi wrażenie nie tylko ze względu na swój smak, ale również wygląd. Jeśli więc mamy ochotę na coś aromatycznego, bez dużej ilości pracy - ten przepis jest perfekcyjny.

SKŁADNIKI

  • Pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • Sos kokosowy curry:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej lub żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 0,5 limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy mięso z posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
  • Formujemy małe kulki.
  • Pulpety podsmażamy na patelni na złoty kolor.
  • W głębokiej patelni lub w garnku podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir.
  • Dodajemy pastę curry i przyprawy.
  • Dolewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
  • Doprawiamy sokiem z limonki.
  • Dodajemy pulpety.
  • Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej