Robię te pulpety, kiedy mam niespodziewanych gości. Każdy prosi o przepis

Dieta niskokaloryczna
Aromatyczne pulpeciki ze skrętem? Te przepyszne mięsne kuleczki podajemy w kokosowy curry, dzięki czemu ich smak wynosi się na całkowicie nowym poziom. Proste w przygotowaniu. SMakowite i niezwykle aromatyczne. Te pulpety z kurczaka rozkochają w sobie każdego, kto choć raz ich spróbuje!
Pulpeciki w nowej odsłonie. Smak i aromat w jednym
Aromatyczne pulpeciki z kurczaka w kokosowym curry to połączenie naszej polskiej klasyki z orientalnymi smakami. Pulpeciki bowiem pojawiają się w naszej kuchni zazwyczaj w sosach pomidorowym, koperkowym i pieczarkowym. Tym razem jednak podajemy je w wersji inspirowanej kuchnią tajską i indyjską.
Delikatne mięso z kurczaka sprawia, ze nasze pulpeciki są lżejsze niż te z np. wieprzowiny. Mleczko kokosowe tylko jeszcze bardziej je zmiękcza. A jak o mleczku kokosowym mowa, to właśnie ono w połączeniu z curry tworzy kremową, ale lekko pikantną bazę dla naszego dania.
Z czym podawać pulpeciki? Te dodatki świetnie się sprawdzą
To danie można podawać z makaronem, choć najlepiej będzie komponować się z ryżem, kuskusem czy kaszą bulgur. Ciekawym pomysłem może być również połączenie go z chlebkiem naan, którym później można wyjadać nasz sosik.
To danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i dla gości. Robi wrażenie nie tylko ze względu na swój smak, ale również wygląd. Jeśli więc mamy ochotę na coś aromatycznego, bez dużej ilości pracy - ten przepis jest perfekcyjny.
SKŁADNIKI
- Pulpety:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- Sos kokosowy curry:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki czerwonej lub żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju
- sok z 0,5 limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mięso z posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
- Formujemy małe kulki.
- Pulpety podsmażamy na patelni na złoty kolor.
- W głębokiej patelni lub w garnku podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir.
- Dodajemy pastę curry i przyprawy.
- Dolewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
- Doprawiamy sokiem z limonki.
- Dodajemy pulpety.
- Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.