Curry z pulpecikami – przepis na indyjski obiad
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Curry z pulpecikami to świetny pomysł na obiad lub kolację w stylu orientalnym. Wypróbuj go! Danie nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze pięknie wygląda. Oto przepis na curry z mięsnymi pulpetami.
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 50 dag mięsa mielonego
- jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 3 marchewki
- 20 dag zielonej drobnej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- olej do smażenia
- pasta curry
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta suszonego chilli
- cytryna
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obierz i poszatkuj.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Mięso mielone umieść w misce. Dodaj połowę posiekanej cebuli oraz czosnku. Wbij jajko. Wsyp kilka łyżek bułki tartej. Połącz wszystkie składniki. Powinna powstać gęsta masa, dająca się formować w małe pulpety.
- Masę mięsną przypraw do smaku łyżeczką musztardy, solą, pieprzem, drobno posiekaną kolendrą. Wymieszaj dokładnie składniki.
- Dłonie zwilż zimną wodą, formuj z masy mięsnej kuleczki wielkości małych mandarynek. Ułóż pulpety na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
- W tym czasie obierz marchew, pokrój ją na mniejsze części.
- Fasolkę szparagową oczyść, odetnij końce (mrożoną fasolkę rozmroź, osącz).
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Usmaż pozostałą część cebuli i czosnku. Dorzuć pastę curry, imbir i chilli. Dodaj fasolę, mleczko kokosowe oraz bulion warzywny. Duś 5-7 minut. Dopraw do smaku solą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Wrzuć na patelnię pulpety. Duś całość jeszcze przez kilka minut.