Curry z pulpecikami – przepis na indyjski obiad

2021-03-29
Anka
curry-z-pulpecikami-jak-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na curry z pulpecikami.
łatwy
35 min
4

Curry z pulpecikami to świetny pomysł na obiad lub kolację w stylu orientalnym. Wypróbuj go! Danie nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze pięknie wygląda. Oto przepis na curry z mięsnymi pulpetami.

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 3 marchewki
  • 20 dag zielonej drobnej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • olej do smażenia
  • pasta curry
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta suszonego chilli
  • cytryna
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obierz i poszatkuj.
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Mięso mielone umieść w misce. Dodaj połowę posiekanej cebuli oraz czosnku. Wbij jajko. Wsyp kilka łyżek bułki tartej. Połącz wszystkie składniki. Powinna powstać gęsta masa, dająca się formować w małe pulpety.
  • Masę mięsną przypraw do smaku łyżeczką musztardy, solą, pieprzem, drobno posiekaną kolendrą. Wymieszaj dokładnie składniki. 
  • Dłonie zwilż zimną wodą, formuj z masy mięsnej kuleczki wielkości małych mandarynek. Ułóż pulpety na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
  • W tym czasie obierz marchew, pokrój ją na mniejsze części.
  • Fasolkę szparagową oczyść, odetnij końce (mrożoną fasolkę rozmroź, osącz).
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Usmaż pozostałą część cebuli i czosnku. Dorzuć pastę curry, imbir i chilli. Dodaj fasolę, mleczko kokosowe oraz bulion warzywny. Duś 5-7 minut. Dopraw do smaku solą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  • Wrzuć na patelnię pulpety. Duś całość jeszcze przez kilka minut.
Anka