Rewelacyjny kurczak z pieczarkami duszony w piwie

2021-03-29 18:12

Rewelacyjny kurczak z pieczarkami duszony w piwie to proste danie obiadowe. Pyszne uduszone w piwie udka kurczaka najlepiej smakują z kluskami lub makaronem. Ale możesz wypróbować inne dodatki. 

Rewelacyjny kurczak z pieczarkami duszony w piwie

i

Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kurze udka
  • 200 g pieczarek
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 100 g szalotki lub cebulki dymki
  • 250 ml jasnego piwa
  • 100 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz i listek laurowy
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby w zależności od rozmiaru, pozostaw w całości lub pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Udka smaż do zrumienienia. Powinno to zająć po 3 minuty z każdej strony. Mięso wyjąć na talerz i odstawić.
  • Zmniejsz ogień i na tłuszcz, jaki pozostał po smażeniu kurczaka dodaj do garnka grzyby. Smaż je przez 3-5 minut.
  • Dodaj całe cebulki i posiekany czosnek. Smaż jeszcze 1-3 minuty.
  • Włóż z powrotem obsmażone udka, dodaj piwo, wodę i pozostałe składniki. Zamieszaj.
  • Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś około 20-25 minut. Następnie odkryj i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, aby sos zagęścił się nieco.