Rewelacyjny kurczak z pieczarkami duszony w piwie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Rewelacyjny kurczak z pieczarkami duszony w piwie to proste danie obiadowe. Pyszne uduszone w piwie udka kurczaka najlepiej smakują z kluskami lub makaronem. Ale możesz wypróbować inne dodatki.
Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kurze udka
- 200 g pieczarek
- 2-4 ząbki czosnku
- 100 g szalotki lub cebulki dymki
- 250 ml jasnego piwa
- 100 ml bulionu drobiowego lub wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz i listek laurowy
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby w zależności od rozmiaru, pozostaw w całości lub pokrój na połówki lub ćwiartki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Udka smaż do zrumienienia. Powinno to zająć po 3 minuty z każdej strony. Mięso wyjąć na talerz i odstawić.
- Zmniejsz ogień i na tłuszcz, jaki pozostał po smażeniu kurczaka dodaj do garnka grzyby. Smaż je przez 3-5 minut.
- Dodaj całe cebulki i posiekany czosnek. Smaż jeszcze 1-3 minuty.
- Włóż z powrotem obsmażone udka, dodaj piwo, wodę i pozostałe składniki. Zamieszaj.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś około 20-25 minut. Następnie odkryj i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, aby sos zagęścił się nieco.