Rewelacyjne udka kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym
2022-04-28
łatwy
30 min
4
Udka kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym to łatwy sposób na pyszny obiad. Przygotowanie pieczonych udek z kurczaka nie jest skomplikowane. Wystarczy przygotować śmietanowy sos, zalać i wstawić do piekarnika, aby cieszyć się wybornym smakiem soczystego mięsa.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę do zapiekania posmarować 1 łyżka masła. Na dnie ułożyć udka.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać przekrojone na pół pieczarki i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia.
- Dodać śmietanę, musztardą, sok z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Śmietanowym sosem polać udka kurczaka.
- Wstawić udka do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 45 minut.
- Podawać z makaronem lub kaszą.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.