Rewelacyjne stripsy z kurczaka w sezamowym panko. Tak chrupkiej panierki jeszcze nie próbowaliście

Stripsy w sezamowym panko
Autor: Shutterstock Stripsy w sezamowym panko są mega chrupiące i pyszne.
łatwy
35 min
4

Dobra panierka naprawdę robi różnicę. A ta jest świetna - super chrupiąca dzięki użyciu panko i niezwykle aromatyczna za sprawa sezamu i czosnku. Takie stripsy to patent nie tylko na obiad dla dzieciaków, podane na imprezie jako przekąska rozchodzą się jak świeże bułeczki. 

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 szklanki panierki panko
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki majonezu
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać masło na patelni na średnim ogniu. Gdy się rozpuści dodać panko, sezam, czosnek, oraz szczyptę soli i pieprzu. 
  • Smażyć razem przez 2 minuty cały czas mieszając, aż panierka nabierze złotego koloru i zacznie intensywnie pachnieć., przełożyć do miski.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować cieniutko olejem. Piekarnik ustawić na 220 st. C.
  • Piersi kurczaka dokładnie osuszyć i pokroić na paski. Każdy z nich obtoczyć w majonezie , a następnie w panierce.
  • Stripsy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 minut, aż zrobią się rumiane i chrupiące.
  • Podawać z frytkami lub ryżem jaśminowym i ulubiona sałatką.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej