Rewelacyjne stripsy z kurczaka w sezamowym panko. Tak chrupkiej panierki jeszcze nie próbowaliście
2022-08-29
łatwy
35 min
4
Dobra panierka naprawdę robi różnicę. A ta jest świetna - super chrupiąca dzięki użyciu panko i niezwykle aromatyczna za sprawa sezamu i czosnku. Takie stripsy to patent nie tylko na obiad dla dzieciaków, podane na imprezie jako przekąska rozchodzą się jak świeże bułeczki.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 0,5 szklanki panierki panko
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki majonezu
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać masło na patelni na średnim ogniu. Gdy się rozpuści dodać panko, sezam, czosnek, oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Smażyć razem przez 2 minuty cały czas mieszając, aż panierka nabierze złotego koloru i zacznie intensywnie pachnieć., przełożyć do miski.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować cieniutko olejem. Piekarnik ustawić na 220 st. C.
- Piersi kurczaka dokładnie osuszyć i pokroić na paski. Każdy z nich obtoczyć w majonezie , a następnie w panierce.
- Stripsy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 minut, aż zrobią się rumiane i chrupiące.
- Podawać z frytkami lub ryżem jaśminowym i ulubiona sałatką.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.