Babciny bigos ze schabem i kiełbasą - przepis na rodzinny obiad [WIDEO]

2021-10-27
Babciny bigos ze schabem i kiełbasą: przepis
Autor: Shutterstock Do bigosu można dodawać różne mięsa - tym razem proponujemy schab i kiełbasę
średni
180 min
4

Aby ugotować przepyszny bigos jak u babci, nie trzeba wcale dodawać do niego dużo rozmaitego mięsiwa. Wystarczy schab i kiełbasa. Takie też składniki pojawiają się w naszym przepisie na bigos!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka (najlepiej dość dużego) wlewamy zimną wodę i wkładamy schab z kością, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Nie solimy. Gotujemy mięso do miękkości, po czym wyjmujemy je z garnka i oddzielamy mięso od kości.
  • Do wywaru dodajemy kwaszoną kapustę - warto ją przed włożeniem spróbować i jeśli jest zbyt kwaśna, to opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
  • Razem z kapustą wrzucamy opłukane i połamane na drobniejsze kawałki suszone grzyby. Nieco później dodajemy suszone śliwki (mogą być pokrojone).
  • Kapustę gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  • Gdy kapusta będzie już miękka, wrzucamy do garnka oddzielone od kości mięso schabu, pokrojoną w nieduże talarki kiełbasę i dodajemy przecier pomidorowy.
  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko mieszamy. Dusimy - im dłużej, tym lepiej!
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl