Pyszne żeberka z aromatyczną marynatą. Zachwycą od pierwszego kęsa

Pyszne żeberka z aromatyczną marynatą. Zachwycą od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock.com Pyszne żeberka z aromatyczną marynatą. Zachwycą od pierwszego kęsa
łatwy
15 min
4

Masz ochotę na coś ciekawego na obiad? Warto zerknąć na te przepyszne żeberka w marynacie miodowej z whisky. Ich przygotowanie nie jest ciężkie, a mięso wychodzi pełne smaku i kruche. To idealny sposób na obiad, który zaskoczy każdego. 

Te żeberka rozkochają w sobie każdego. Wystarczy kilka kroków

Te żeberka to prawdziwe gratka dla każdego mięsożercy. Choć ich przygotowanie jest stosunkowo proste, to jednak trzeba się liczyć z tym, że zajmie trochę czasu. Nie ma się co dziwić, pieczenie żeberek zawsze jest czasochłonne, ale cała praca popłaca. 

Żeberka w marynacie z miodu i whisky wychodzą idealnie aromatyczne i kruche. Mięso samo będzie odchodziło od kości. To zasługa długiego czasu pieczenia w dość niskiej temperaturze. Jednak nie ma się co martwić. Ostatnie 15 minut pieczenia sprawi, że z wierzchu będą one idealnie przypieczone.

Co więcej, jeśli chcemy możemy je bez problemu przygotować również na grillu. Wystarczy na ostatnie 15 minut przełożyć je na rozgrzanego grilla, jednak trzeba wtedy pamiętać, by smarować je marynata w czasie pieczenia.

Te żeberka to wspaniały sposób na aromatyczny obiad, który rozkocha w sobie każdego. Kruche mięso, pełna smaku glazura i prostota przygotowania sprawią, że ich przygotowanie będzie samą przyjemnością. A goście i domownicy będą się aż oblizywać z zachwytu.

SKŁADNIKI

  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżka mielonej gorczycy
  • 1 łyżka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • sól i pieprz
  • 0,5 kilo żeberek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki octu
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Opcjonalnie: sriracha.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukry, gorczycę, czosnek, papryką, sól i pieprz mieszamy ze sobą w niewielkiej misce.
  • Na blachę wykładamy folię aluminiową, na której układamy żeberka.
  • Obficie posypujemy naszą mieszanką przypraw.
  • Do żeberek dolewamy sok jabłkowy i zawijamy w folię.
  • Pieczemy w 150 stopniach około 2,5 godziny.
  • W tym czasie szykujemy marynatę.
  • Wszystkie pozostałe składniki przekładamy do rondelka i zagotowujemy dokładnie mieszając.
  • Kiedy żeberka będą gotowe, piekarnik zwiększamy do 200 stopni.
  • Żeberka przekładamy na ruszt i smarujemy marynatą.
  • Pieczemy kolejne 15 minut.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej