Pulpety pieczone na ryżu - bez stania przy kuchni, bo wprost z piekarnika
2022-09-07
łatwy
30 min
4
Pulpety pieczone na ryżu to proste danie obiadowe z mięsa mielonego, które jest bardzo smaczne i aromatyczne, dzięki dodatkowi przypraw i sosu. Na dodatek niezbyt pracochłonne i niewymagające pilnowania.
SKŁADNIKI
- Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka
- sól, pieprz, papryka słodka
- 1 pęczek natki pietruszki
- Ryż i zalewa:
- 3 worki ryżu
- 2 duże cebule
- 1125 ml wody
- 50 g keczupu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Natkę siekamy.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatamy do momentu uzyskania zwartej masy.
- Formujemy pulpety.
- Wodę, keczup, olej, paprykę, kurkumę, sól i pieprz umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż przyprawy się rozpuszczą.
- Suchy ryż wykładamy na dno dużego naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy cebulę i pulpety. Zalewamy gorącą zalewą.
- Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez co najmniej godzinę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego