Pulpety pieczone na ryżu - bez stania przy kuchni, bo wprost z piekarnika

Pulpety pieczone na ryżu - bez stania przy kuchni, bo wprost z piekarnika
Autor: Shutterstock Pulpety pieczone na ryżu wprost z piekarnika mogą wędrować na talerz i obiad gotowy
łatwy
30 min
4

Pulpety pieczone na ryżu to proste danie obiadowe z mięsa mielonego, które jest bardzo smaczne i aromatyczne, dzięki dodatkowi  przypraw i sosu. Na dodatek niezbyt pracochłonne i niewymagające pilnowania.

SKŁADNIKI

  • Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Ryż i zalewa:
  • 3 worki ryżu
  • 2 duże cebule
  • 1125 ml wody
  • 50 g keczupu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Natkę siekamy.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatamy do momentu uzyskania zwartej masy.
  • Formujemy pulpety.
  • Wodę, keczup, olej, paprykę, kurkumę, sól i pieprz umieszczamy w garnku.  Podgrzewamy aż przyprawy się rozpuszczą.
  • Suchy ryż wykładamy na dno dużego naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy cebulę i pulpety.  Zalewamy gorącą zalewą.
  • Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez co najmniej godzinę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej