Przygotujesz go w niecałe 10 minut. Pyszny kurczak w sosie BBQ zachwyci podniebienia

Jednogarnkowy obiad zawsze jest dobrym wyborem. Nie tylko świetnie smakuje, ale również pozwala nam zminimalizować liczbę użytych naczyń. Ten pieczony kurczak w sosie BBQ może zachwycić niejedno podniebienie.
Udka z kurczaka w sosie BBQ. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny
Pyszne udka z kurczaka w sosie BBQ to idealny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a przygotowuje się je w całości na jednej blaszce, dzięki czemu unikniemy dużej ilości naczyń do zmywania.
Mieszanka sosu BBQ, chili, czosnku i oliwy nadaje naszemu kurczakowi niesamowitego aromatu. Jeśli mamy taką możliwość warto zamarynować nasze udka nawet 12 godzin w lodówce. Wtedy będą miały możliwość jeszcze bardziej nasiąknąć smakiem.
Kiedy kurczak się piecze smarujemy go mieszanką sosu BBQ, miodu i musztardy. Ta pikantno-słodka glazura wynosi całe danie na kolejny poziom. Wszystko dlatego, że w ciągu ostatnich minut pieczenia zaczyna się ona pięknie karmelizować.
O tym pamiętaj podczas pieczenia. Może zrobić ogromną różnicę
Warto pamiętać, że kurczaka powinniśmy podpiekać skórką do dołu. Wówczas tłuszcz zacznie się wytapiać, a nasze ziemniaczki będą miały czas nasiąknąć wszystkimi smakami i będą zachwycać swoim niesamowitym aromatem.
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności ani długiego poszukiwania składników.
SKŁADNIKI
- 2 bataty
- 22 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki chili
- 1 ząbek czosnki
- Sos BBQ
- 6 udek kurczaka
- 1 brokuł
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.
- W misce mieszamy chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki sosu BBQ, 1,5 łyżeczki oliwy, łyżeczką soli i szczyptę pieprzu.
- Dodajemy nasze udka i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 25 minut.
- Brokuła dzielimy na różyczki i przekładamy go do miski, w której marynowaliśmy kurczaka. Dodajemy łyżkę oleju i całość dokładnie mieszamy.
- W niewielkie misce łączymy ze sobą 5 łyżek sosu BBQ, miód i musztardę.
- Kurczaka smarujemy mieszanką z każdej strony.
- Brokuły dokładamy na blachę i dokładnie mieszamy.
- Całość pieczemy jeszcze około 20 minut.