Przygotujesz go w niecałe 10 minut. Pyszny kurczak w sosie BBQ zachwyci podniebienia

Przygotujesz go w niecałe 10 minut. Pyszny kurczak w sosie BBQ zachwyci podniebienia
Autor: Shutterstock.com Przygotujesz go w niecałe 10 minut. Pyszny kurczak w sosie BBQ zachwyci podniebienia
łatwy
10 min
6

Jednogarnkowy obiad zawsze jest dobrym wyborem. Nie tylko świetnie smakuje, ale również pozwala nam zminimalizować liczbę użytych naczyń. Ten pieczony kurczak w sosie BBQ może zachwycić niejedno podniebienie.

Udka z kurczaka w sosie BBQ. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Pyszne udka z kurczaka w sosie BBQ to idealny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a przygotowuje się je w całości na jednej blaszce, dzięki czemu unikniemy dużej ilości naczyń do zmywania.

Mieszanka sosu BBQ, chili, czosnku i oliwy nadaje naszemu kurczakowi niesamowitego aromatu. Jeśli mamy taką możliwość warto zamarynować nasze udka nawet 12 godzin w lodówce. Wtedy będą miały możliwość jeszcze bardziej nasiąknąć smakiem.

Kiedy kurczak się piecze smarujemy go mieszanką sosu BBQ, miodu i musztardy. Ta  pikantno-słodka glazura wynosi całe danie na kolejny poziom. Wszystko dlatego, że w ciągu ostatnich minut pieczenia zaczyna się ona pięknie karmelizować.

O tym pamiętaj podczas pieczenia. Może zrobić ogromną różnicę

Warto pamiętać, że kurczaka powinniśmy podpiekać skórką do dołu. Wówczas tłuszcz zacznie się wytapiać, a nasze ziemniaczki będą miały czas nasiąknąć wszystkimi smakami i będą zachwycać swoim niesamowitym aromatem.

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności ani długiego poszukiwania składników.

SKŁADNIKI

  • 2 bataty
  • 22 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki chili
  • 1 ząbek czosnki
  • Sos BBQ
  • 6 udek kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka musztardy
  • 1  łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.
  • W misce mieszamy chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki sosu BBQ, 1,5 łyżeczki oliwy, łyżeczką soli i szczyptę pieprzu.
  • Dodajemy nasze udka i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 25 minut.
  • Brokuła dzielimy na różyczki i przekładamy go do miski, w której marynowaliśmy kurczaka. Dodajemy łyżkę oleju i całość dokładnie mieszamy.
  • W niewielkie misce łączymy ze sobą 5 łyżek sosu BBQ, miód i musztardę.
  • Kurczaka smarujemy mieszanką z każdej strony.
  • Brokuły dokładamy na blachę i dokładnie mieszamy.
  • Całość pieczemy jeszcze około 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej