Przepyszne udka kurczaka pieczone z 40 ząbkami czosnku

2021-03-29
Przepyszne udka kurczaka pieczone z 40 ząbkami czosnku
Autor: Shutterstock Doskonałe mięso za każdym razem
łatwy
30 min
4

Przepyszne udka kurczaka pieczone z 40 ząbkami czosnku będą smakowały całej rodzinie. Ten łatwy przepis pokochacie od pierwszego kęsa. Mięso kurczaka tak przygotowane jest delikatne i kruche. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 udek kurczaka, ze kością i skórą
  • 3 główki czosnku, czyli około 40 ząbków
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 szklanki białego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek podzielić na ząbki i obrać.
  • Udka kurczaka posolić i popieprzyć.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Ułożyć udka skórą do dołu i smażyć do zrumienia, przewrócić na drugą stronę i również zrumienić. Zdjąć z patelni.
  • Na patelnię dodać masło i obrane ząbki czosnku w całości lub przekrojone na pół. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać wino, dodać cukier, miód i tymianek.
  • Udka ułożyć w naczyniu do pieczenia, zalać zawartością patelni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec 25-30 minut.