Przepyszne udka faszerowane białą kiełbasą - na święta i nie tylko
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Udka faszerowane białą kiełbasą to doskonałe danie na świąteczny, wielkanocny obiad. Ale takie udka możemy przygotować także z innych okazji. Danie nie jest bardzo kosztowne, a niesłychanie efektowne, a wszystkie jego składniki są łatwo dostępne.
SKŁADNIKI
- 8 udek kurczaka - mniej więcej jednakowej wielkości
- 4 kawałki surowej białej kiełbasy
- 1 duża szalotka
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka bułki tartej - opcjonalnie
- do smaku - sól, majeranek, czosnek suszony mielony, papryka mielona słodka, pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z udek, za pomocą ostrego noża usunąć kości. Odciąć nierówności, nadmiar mięsa, tworząc w miarę równe trójkątne kawałki mięsa.
- Kiełbasę wyjąć z osłonek, rozgnieść nożem.
- Kawałki mięsa z kurczaka zmielić.
- Szalotkę, pokrojoną w drobną kostkę, podsmażyć na maśle.
- Wymieszać kiełbasę, zmielone mięso z kurczaka i podsmażoną cebulkę. Ewentualnie doprawić do smaku. Gdyby farsz wydawał się zbyt rzadki - dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
- Mięso z udek doprawić, a następnie nadziać przygotowanym farszem. Udka spiąć wykałaczkami albo zaszyć.
- Piec 40 minut do godziny, w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawać z sałatą i np. sosem żurawinowym