Przepyszne udka faszerowane białą kiełbasą - na święta i nie tylko

Przepyszne udka faszerowane białą kiełbasą - na święta i nie tylko
Autor: Shutterstock Udka kurczaka faszerowane białą kiełbasą to idealne danie na wielkanocny obiad.
łatwy
45 min
4

Udka faszerowane białą kiełbasą to doskonałe danie na świąteczny, wielkanocny obiad. Ale takie udka możemy  przygotować także z innych okazji. Danie nie jest bardzo kosztowne, a niesłychanie efektowne, a wszystkie jego składniki są łatwo dostępne.

SKŁADNIKI

  • 8 udek kurczaka  - mniej więcej jednakowej wielkości
  • 4 kawałki surowej białej kiełbasy
  • 1 duża szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka bułki tartej - opcjonalnie
  • do smaku - sól, majeranek, czosnek suszony mielony, papryka mielona słodka, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z udek, za pomocą ostrego noża usunąć kości.  Odciąć nierówności, nadmiar mięsa, tworząc w miarę równe trójkątne kawałki mięsa.
  • Kiełbasę wyjąć z osłonek, rozgnieść nożem.
  • Kawałki mięsa z kurczaka zmielić.
  • Szalotkę, pokrojoną w drobną kostkę, podsmażyć na maśle.
  • Wymieszać kiełbasę, zmielone mięso z kurczaka i podsmażoną cebulkę. Ewentualnie doprawić do smaku. Gdyby farsz wydawał się zbyt rzadki - dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
  • Mięso z udek doprawić, a następnie nadziać przygotowanym farszem. Udka spiąć wykałaczkami albo zaszyć.
  • Piec  40 minut do godziny, w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawać z sałatą i np. sosem żurawinowym
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej