Przepisy na faszerowaną cebulę

2021-03-29
przepisy-na-faszerowana-cebule.jpg
Autor: Shutterstock Cebule nadziewane mielonym mięsem to pyszne danie główne lub przystawka
łatwy
45 min
4

Cebula zwykle bywa dodatkiem. Spotkać ją można w wielu surówkach, sałatkach i zapiekankach. Z potraw, w których ma główną rolę, najbardziej znana jest zupa cebulowa - jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej. Pieczona traci ostrość, zyskuje na delikatności, świetnie smakuje z mięsnym farszem.

SKŁADNIKI

  • 8 średnich cebul tej samej wielkości
  • 800 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
  • puszka pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać, odkroić z nich końcówki. Zblanszować cebule (przez 5-6 minut) w osolonym wrzątku, wyjąć, dokładnie osączyć na ręczniku papierowym i ostudzić. Łyżeczką wydrążyć środki i te środki drobno posiekać.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany czosnek, dodać rozdrobnione widelcem mięso i wydrążone, posiekane środki cebul. Smażyć około 10 minut.
  • Dodać rozdrobnione pomidory, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut.
  • Zagęścić farsz parmezanem (jeśli farsz będzie za gęsty, można dolać trochę czerwonego wina).
  • Dodać natkę pietruszki, doprawić pikantnie solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Mięsnym farszem napełnić cebule. Ułożyć je ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia, posypać cebule z wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Jako danie główne podawać po 2 nadziewane cebule dla 1 osoby, na przystawkę po 1 cebuli dla 1 osoby.