Przepisy na faszerowaną cebulę
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Cebula zwykle bywa dodatkiem. Spotkać ją można w wielu surówkach, sałatkach i zapiekankach. Z potraw, w których ma główną rolę, najbardziej znana jest zupa cebulowa - jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej. Pieczona traci ostrość, zyskuje na delikatności, świetnie smakuje z mięsnym farszem.
SKŁADNIKI
- 8 średnich cebul tej samej wielkości
- 800 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
- puszka pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- ewentualnie 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać, odkroić z nich końcówki. Zblanszować cebule (przez 5-6 minut) w osolonym wrzątku, wyjąć, dokładnie osączyć na ręczniku papierowym i ostudzić. Łyżeczką wydrążyć środki i te środki drobno posiekać.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekany czosnek, dodać rozdrobnione widelcem mięso i wydrążone, posiekane środki cebul. Smażyć około 10 minut.
- Dodać rozdrobnione pomidory, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut.
- Zagęścić farsz parmezanem (jeśli farsz będzie za gęsty, można dolać trochę czerwonego wina).
- Dodać natkę pietruszki, doprawić pikantnie solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Mięsnym farszem napełnić cebule. Ułożyć je ściśle obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia, posypać cebule z wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.
- Jako danie główne podawać po 2 nadziewane cebule dla 1 osoby, na przystawkę po 1 cebuli dla 1 osoby.