Przepis przywiozłam z Grecji. Ta zapiekanka makaronowa to prawdziwa uczta

pastitsio
Autor: Shutterstock Tę zapiekankę Grecy jedzą na obiad. Poznaj przepis na pastitsio.
łatwy
20 min
4

Pastitsio, czyli pyszna i aromatyczna zapiekanka makaronowa z mieloną wołowiną i sosem beszamelowym, to tradycyjna potrawa pochodząca z kuchni greckiej. To pełne smaku danie zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Nie jest trudne, a wszystkie składniki są w naszych sklepach. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite pastitsio według oryginalnego greckiego przepisu.

Z czego zrobić pastitsio?

Pastitsio to grecka odpowiedź na włoską lasagne. Nazwa potrawy w języku greckim oznacza bałagan. Obie potrawy przyrządza się z makaronu, mięsnego farszu oraz sosu beszamelowego. Przepisy różnią się kilkoma szczegółami. Grecy swoją zapiekankę przygotowują z makaronem penne, co sprawia, że po przekrojeniu danie prezentuje się ciekawie i apetycznie.

Jakie więc składniki są niezbędne, aby przyrządzić grecką zapiekankę makaronową? Lista potrzebnych produktów obejmuje takie artykuły spożywcze jak mięso mielone wołowe, makaron penne i passata pomidorowa. Do mięsnego farszu dodaje się cebulę i czosnek oraz odrobinę czerwonego wina, które podkręca smak wołowiny. Ważnym elementem tego dania jest sos beszamelowy przygotowany na bazie mleka z dodatkiem masła, mąki pszennej i przypraw. Wierzch pastitsio posypuje się serem peccorino, który przyjemnie roztapia się podczas pieczenia. Można zastąpić go grecką fetą.

Jak zrobić pastitsio?

Przepis na pyszną zapiekankę z mięsem i makaronem, który pochodzi ze słonecznej Grecji, nie jest skomplikowany. Przygotowanie dania jest proste i nie wymaga długich godzin w kuchni. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a wyśmienita zapiekanka pastitsio uda się i będzie smakować każdemu.

Jak więc Grecy robią pastitsio? To oryginalny przepis na to pyszne i aromatyczne danie. Tak robią je Grecy:

  • 1. krok – ugotowanie makaronu penne
  • 2. krok – przygotowanie mięsnego farszu
  • 3. krok – przygotowanie sosu beszamelowego
  • 4. krok – ułożenie składników warstwami w formie do zapiekania
  • 5. krok – upieczenie pastitsio w piekarniku

Jak podawać pastitsio?

Wyśmienita grecka zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem to pyszny obiad dla całej rodziny. Ta oryginalna receptura sprawi, że poczujecie smak Grecji bez dalekiej podróży. Danie sprawdzi się na różne okazje, święta i uroczystości. Bez względu na okoliczności oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje. Przepis warto zapisać, ponieważ greckie pastitsio jest potrawą uniwersalną i podbije niejedno podniebienie.

Pastitsio najlepiej smakuje na ciepło. Po upieczeniu można je odstawić na kilka minut, a następnie pokroić na porcje i przełożyć na talerze. Danie jest sycące, więc wystarczy podać do niego bukiet surówek lub kolorowy miks sałat skropiony sosem winegret.

SKŁADNIKI

  • 800 g passaty pomidorowej
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g makaronu penne
  • 75 ml czerwonego wina
  • 50 g sera pecorino
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

  • sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej mięso przez kilka chwil. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Często mieszać.
  • Wlać passatę pomidorową i wino. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać.
  • Patelnię przykryć i dusić około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Podgrzewać i energicznie mieszać, aby nie było grudek. Wlać mleko i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu około 5 minut.
  • W formie do zapiekania ułożyć warstwę makaronu i mięsnego farszu, a następnie polać sosem beszamelowym. Warstwy układać do wyczerpania składników, z czego ostatnią powinien być sos beszamelowy.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch posypać startym serem peccorino.
  • Podawać na ciepło z ulubioną surówką lub kolorową sałatą z sosem winegret.
Kuchnia grecka: Pasta Melitzanosalata
Anna Szulc-Górska
więcej