Przepis na kurczaka po tajsku. Sprawdzony przepis kuchni orientalnej
2021-03-29
średni
140 min
4
Przepis na piersi kurczaka po tajsku jest banalnie prosty, a niezwykle smaczny. Kuchnia orientalna to wyraziste, pikantne aromaty. Łatwe, pełne smaku dania do przygotowania w domowym zaciszu nie odbiegają niczym od tych z restauracji. Wyczaruj smak Tajlandii i oczaruj swoich gości.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka 1 por (tylko biała część)
- 1 marchewka
- 1 cebula 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- paczka kiełków fasoli mung
- sól do smaku
- 3 łyżeczki sezamu
- ryż jaśminowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka umyj i pokrój mięso w długie plasterki.
- Wymieszaj miód, sos sojowy, chilli i sól, zamarynuj przyprawami mięso kurczaka.
- Wstaw mięso do lodówki na 1,5 godziny.
- Paprykę, pora i marchewkę umyj i pokrój w cienkie słupki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka.
- Dodaj warzywa i wlej marynatę, w której był kurczak.
- Dodaj kiełki fasoli mung i sezam, jeszcze chwilę razem podsmaż.
- Podawaj z ryżem jaśminowym.