Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną: przepis z pieczarkową zupą w proszku
Kotlety wieprzowe i zapiekane ziemniaki pieką się w jednym naczyniu! Oto doskonały rodzinny posiłek, który zadowoli wszystkich. Tajemnica sukcesu to wykorzystanie gotowej mieszanki przyprawi i liofilizowanych pieczarek - pieczarkowej zupy w proszku. Trzeba umieć sobie radzić, jak mawiała ciotka Ludmiła. Polecam przepis na prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną.
Dlaczego używam zupy w proszku do przyprawienia potrawy?
Nacisk lekarzy, dietetyków i zwykłych konsumentów doprowadził do zmian w składzie zup instant produkowanych przez znane firmy spożywcze. Większość dostępnych na rynku zup w proszku to liofilizowane warzywa lub grzyby, przyprawy, różne rodzaj skrobi i sól. Czytajcie uważnie etykiety. Kiedy widzicie nazwy, których nie rozumiecie, odłóżcie produkt na półkę. Zupy w proszku ratują nie jedno istnienie. Naprawdę. Poza tym zastanówmy się, czy chcecie paść na kuchennym posterunku ze zmęczenia i żalu? Chyba nie. Warto sobie ułatwiać życie. Tym bardziej, że zupy w proszku nie zawierają żadnych tajemniczych i niebezpiecznych składników. Bardziej niebezpieczne jest palnie papierosów oraz nieumiarkowane picie alkoholu.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki ziemniaków pokrojonych w bardzo cienkie plasterki (polecam kroić na mandolinie lub szatkownicy)
- 6 kotletów wieprzowych: schabowe, karkowe, eskalopki z szynki
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 2 cebule, posiekane
- 1 szklanka pieczarek, pokrojonych na plasterki (opcjonalnie)
- 1 zupa pieczarkowa w proszku
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę żaroodporną o pojemności 2 l posmarować tłuszczem.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i krótko obsmażyć kotlety wieprzowe. Wystarczy tylko, aby biało ścięło się na powierzchni. Odłożyć.
- Na tę samą patelnię dodać drugą łyżkę masła oraz cebulę. Smażyć do zeszklenia. Ewentualnie dodać świeże pieczarki pokrojone na cienkie plasterki. Smażyć do chwili, gdy uwolniony przez pieczarki sok odparuje.
- Oddzielnie zagotować półtorej szklanki mleka. W połowie szklanki mleka rozmieszać zupę w proszku oraz mąkę. Dodać do gotującego się mleka. Zagotować.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć plasterki ziemniaków. Następnie ułożyć cebulę i pieczarki. Na wierzchu rozłożyć kotlety. Całość polać przygotowanym z zupy w proszku sosem pieczarkowym.
- Naczynie z zapiekanką wstawić do piekarnika. Piec 40 minut.
- Podawać póki gorące!