Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną: przepis z pieczarkową zupą w proszku

Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną: przepis z pieczarkową zupą w proszku
Autor: Shutterstock.com Ziemniaki i kotlety wieprzowe zapieczona w pysznym sosie
łatwy
30 min
6

Kotlety wieprzowe i zapiekane ziemniaki pieką się w jednym naczyniu! Oto doskonały rodzinny posiłek, który zadowoli wszystkich. Tajemnica sukcesu to wykorzystanie gotowej mieszanki przyprawi i liofilizowanych pieczarek - pieczarkowej zupy w proszku. Trzeba umieć sobie radzić, jak mawiała ciotka Ludmiła. Polecam przepis na prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną.

Dlaczego używam zupy w proszku do przyprawienia potrawy?

Nacisk lekarzy, dietetyków i zwykłych konsumentów doprowadził do zmian w składzie zup instant produkowanych przez znane firmy spożywcze. Większość dostępnych na rynku zup w proszku to liofilizowane warzywa lub grzyby, przyprawy, różne rodzaj skrobi i sól. Czytajcie uważnie etykiety. Kiedy widzicie nazwy, których nie rozumiecie, odłóżcie produkt na półkę. Zupy w proszku ratują nie jedno istnienie. Naprawdę. Poza tym zastanówmy się, czy chcecie paść na kuchennym posterunku ze zmęczenia i żalu? Chyba nie. Warto sobie ułatwiać życie. Tym bardziej, że zupy w proszku nie zawierają żadnych tajemniczych i niebezpiecznych składników. Bardziej niebezpieczne jest palnie papierosów oraz nieumiarkowane picie alkoholu.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki ziemniaków pokrojonych w bardzo cienkie plasterki (polecam kroić na mandolinie lub szatkownicy)
  • 6 kotletów wieprzowych: schabowe, karkowe, eskalopki z szynki
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 szklanka pieczarek, pokrojonych na plasterki (opcjonalnie)
  • 1 zupa pieczarkowa w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę żaroodporną o pojemności 2 l posmarować tłuszczem. 
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i krótko obsmażyć kotlety wieprzowe. Wystarczy tylko, aby biało ścięło się na powierzchni. Odłożyć.
  • Na tę samą patelnię dodać drugą łyżkę masła oraz cebulę. Smażyć do zeszklenia. Ewentualnie dodać świeże pieczarki pokrojone na cienkie plasterki. Smażyć do chwili, gdy uwolniony przez pieczarki sok odparuje. 
  • Oddzielnie zagotować półtorej szklanki mleka. W połowie szklanki mleka rozmieszać zupę w proszku oraz mąkę. Dodać do gotującego się mleka. Zagotować. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć plasterki ziemniaków. Następnie ułożyć cebulę i pieczarki. Na wierzchu rozłożyć kotlety. Całość polać przygotowanym z zupy w proszku sosem pieczarkowym. 
  • Naczynie z zapiekanką wstawić do piekarnika. Piec 40 minut. 
  • Podawać póki gorące!
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej