Prosty obiad z air fryera. To calzone smakuje wyśmienicie

Prosty obiad z air fryera. To calzone smakuje wyśmienicie
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Calzone z kurczakiem z air fryera to idealny sposób na aromatyczny posiłek dla całej rodziny. W kilka chwil już będziemy mogli się rozkoszować przepysznym daniem, które pokochają wszyscy. A to wszystko w zaledwie kilku prostych krokach.

Sięgnij po calzone z air fryera. Obiad wręcz idealny

Aromatyczne calzone z air fryera to perfekcyjne połączenie klasycznych włoskich smaków z nowoczesną technologią. Air fryer pozwala nam uzyskać efekt "piecza kamiennego". A co to oznacza? Że bez użycie dużej ilości tłuszczu i bez długiego nagrzewania piekarnika otrzymujemy chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku danie.

Samo w sobie calzone to rodzaj pizzowego pierożka. W dosłownym tłumaczeniu "calzone" oznacza "nogawka" lub "spodnie". Tradycyjnie jako nadzienie wykorzystywana jest mozzarella, ricotta, szynka i czasem pomidory. Nasz wariant jest jednak bardziej domowy i sycący.

Dlaczego w air fryerze? To doskonałe narzędzie

Calzone w air fryerze to doskonały pomysł. Jest proste w przygotowaniu, szybko mamy gotowy wspaniały posiłek, a nasze ciasto wychodzi idealnie chrupiące z zewnątrz. To perfekcyjny sposób na szybki obiad w tygodniu.

Jeśli chcemy możemy bez problemu pokombinować z dodatkami. Choć calzone bez problemu można podawać samo, świetnie będzie się również komponowało z sałatkami czy sosami. Wypróbuj jeśli masz ochotę na coś smakowitego.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 150–200 g filetu z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g startego sera
  • 2–3 łyżki sosu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie.
  • Odstawiamy na 10 minut.
  • DOdajemy mąkę, sól i oliwę.
  • Całość wyrabiamy i dostawiamy do wyrośnięcia na około 35 minut.
  • Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Dodajemy paprykę i przyprawy.
  • Całość smażymy kilka minut.
  • Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Kurczaka mieszamy z serem i 2 łyżkami sosu,
  • Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy okrągłe placki.
  • Na połowie każdego placka rozkładamy farsz zostawiając ok. 1 cm brzegu.
  • Składamy na pół i zlepiamy brzegi.
  • Pieczemy w air afryerze w 180 stopniach przez około 11 minut.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej