Prosty obiad z air fryera. To calzone smakuje wyśmienicie

Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Calzone z kurczakiem z air fryera to idealny sposób na aromatyczny posiłek dla całej rodziny. W kilka chwil już będziemy mogli się rozkoszować przepysznym daniem, które pokochają wszyscy. A to wszystko w zaledwie kilku prostych krokach.
Sięgnij po calzone z air fryera. Obiad wręcz idealny
Aromatyczne calzone z air fryera to perfekcyjne połączenie klasycznych włoskich smaków z nowoczesną technologią. Air fryer pozwala nam uzyskać efekt "piecza kamiennego". A co to oznacza? Że bez użycie dużej ilości tłuszczu i bez długiego nagrzewania piekarnika otrzymujemy chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku danie.
Samo w sobie calzone to rodzaj pizzowego pierożka. W dosłownym tłumaczeniu "calzone" oznacza "nogawka" lub "spodnie". Tradycyjnie jako nadzienie wykorzystywana jest mozzarella, ricotta, szynka i czasem pomidory. Nasz wariant jest jednak bardziej domowy i sycący.
Dlaczego w air fryerze? To doskonałe narzędzie
Calzone w air fryerze to doskonały pomysł. Jest proste w przygotowaniu, szybko mamy gotowy wspaniały posiłek, a nasze ciasto wychodzi idealnie chrupiące z zewnątrz. To perfekcyjny sposób na szybki obiad w tygodniu.
Jeśli chcemy możemy bez problemu pokombinować z dodatkami. Choć calzone bez problemu można podawać samo, świetnie będzie się również komponowało z sałatkami czy sosami. Wypróbuj jeśli masz ochotę na coś smakowitego.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Farsz:
- 150–200 g filetu z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g startego sera
- 2–3 łyżki sosu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie.
- Odstawiamy na 10 minut.
- DOdajemy mąkę, sól i oliwę.
- Całość wyrabiamy i dostawiamy do wyrośnięcia na około 35 minut.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka.
- Dodajemy paprykę i przyprawy.
- Całość smażymy kilka minut.
- Odstawiamy do przestygnięcia.
- Kurczaka mieszamy z serem i 2 łyżkami sosu,
- Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy okrągłe placki.
- Na połowie każdego placka rozkładamy farsz zostawiając ok. 1 cm brzegu.
- Składamy na pół i zlepiamy brzegi.
- Pieczemy w air afryerze w 180 stopniach przez około 11 minut.