Pizza calzone: przepis na włoski pieróg z kurczakiem i szpinakiem
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Calzone to rodzaj włoskiej pizzy składanej na pół i sklejonej niczym pieróg. We wnętrzu ciasta kryje się nadzienie. Podstawa to oczywiście sos pomidorowy i ser, ale bywają różne calzone. W calzone można zapiec wszystko lub prawie wszystko i to w dużo większych ilościach, niż na normalnej pizzy. Polecamy świetne nadzienie z kurczaka i szpinaku, dzięki któremu prosta pizza calzone zamieni się w danie obiadowe.
SKŁADNIKI
- porcja ciasta na pizzę przygotowana według tego przepisu
- 2 garści szpinaku
- 3 łyżki passaty (przecieru pomidorowego, nie koncentratu)
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 50 g usmażonego / ugotowanego kurczaka (doprawionego tylko solą i pieprzem)
- 1/4 kulki mozzarelli (lub ciut więcej jak kto lubi)
- 1/2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować ciasto zgodnie z tym przepisem.
- Odstawić ciasto w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości (2-3 h) lub zostawić na noc.
- Na patelni zredukować passatę o połowę, dodać posiekany czosnek i szpinak. Smażyć, aż szpinak zmięknie, następnie dodać jogurt i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować obie na grubość 2-4 mm i wyciąć koła miską odpowiedniej wielkości (czyli największą jaka będzie pasować).
- Na oprószonej stolnicy położyć jeden krążek ciasta, ułożyć na nim z grubsza odciśnięty szpinak, kurczaka (poszarpać na mniejsze kawałki) oraz startą mozzarellę.
- Posmarować brzeg ciasta niewielką ilością wody, placek złożyć na pół i ścisnąć brzegi, tak jak przy zwykłych pierogach.
- 6) Piec na blasze oprószonej mąką ~10-14 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać z sosem czosnkowym doprawionym pieprzem.