Prosty kurczak z papryką - błyskawiczne, pyszne danie
2021-08-19
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kurczak z papryką to danie idealne na sezon paprykowy, ale możesz je przygotowywać także w innym czasie, bo kolorowe strąki papryki kupisz przez cały rok w każdym supermarkecie. To danie bardzo zdrowe, pożywne i pięknie prezentujące się na talerzu.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 6 strąków papryki - 2 czerwone, 2 żółte, 2 zielone
- 1 młody por lub pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić w cienkie paski, wymieszać z sosem sojowym i ewentualnie lekko posolić, posypać pieprzem, odstawić do lodówki.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
- Pora pokroić w ukośne plasterki, a jeśli zamiast pora masz szczypiorek, pokroić go niezbyt drobno.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso do lekkiego zrumienienia, zdjąć łyżką cedzakową. Na tym samym oleju usmażyć paprykę, aż będzie miękka ale jędrna.
- Dodać mięso, wymieszać całość podgrzać chwilę. Podawać posypane porem lub szczypiorkiem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell