Potrawka z indykiem, jarmużem, czarnymi oliwkami i brązowym ryżem
2021-12-22
łatwy
40 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wspaniała aromatyczna potrawka w śródziemnomorskim stylu. Sycąca ale nie obciążająca.
Kalorie: 707 kcal Białko: 41 g Tłuszcz: 23 g Węglowodany: 99 g
Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:
- 16 rodzajów diet online do wyboru
- spersonalizowany plan dietetyczny
- jadłospis z przepisami i listą zakupów
- opiekę wykwalifikowanego dietetyka
- monitoring aktywności fizycznej
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
- 5 łyżke brązowego ryżu, suchego
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- 5 plasterków pomidorów suszonych
- 140 g indyka, filetu z piersi, bez skóry
- 2 łyżki czarnych oliwek marynowanych
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 szklanka jarmużu
- 1/3 średniej cebuli lub 1 mała
- 2 szczypty oregano suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż podgotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu skracając czas o połowę.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz na sitku.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę.
- Do cebuli dodaj mięso, pomidory suszone, czosnek oraz przyprawy i smaż przez kilka minut.
- Na patelnię przełóż podgotowany ryż i wlej pomidory z puszki, duś przez 15 minut, aż ryż zmięknie.
- Dodaj jarmuż, kukurydzę oraz pokrojone oliwki i duś kilka minut.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online