Pomidorowa fasolka duszona z kiełbasą śląską
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pomidorowa fasolka duszona z kiełbasą śląską to rozgrzewające danie idealne na chłodniejszy dzień.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Chleb własnej produkcji. TUTAJ!
SKŁADNIKI
- 3 puszki fasoli białej
- 50 dag kiełbasy śląskiej
- 1 łyżka oleju lub smalcu
- 3 małe cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić, przepłukać wodą i odsączyć.
- Kiełbasę pociąć na kawałki długości 6-8 cm. Cebulę pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać kiełbasę i smażyć do zrumienienia. Następnie dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Do patelni dodać koncentrat pomidorowy, roztarty czosnek, wszystkie przyprawy, zamieszać i smażyć mniej niż 1 minutę.
- Dodać odcedzoną fasolę i 1,5 szklanki wody lub nieco więcej. Doprowadzić do wrzenia.
- Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Podawać ze świeżym chlebem.