Policzki wołowe jak z topowej restauracji. Sekret tkwi w tym sosie
Zamiast polędwicy, łopatki, karkówki czy antrykotu sięgnij po inną część wołowiny. Policzki wołowe to danie, które w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność. Są pełne smaku, delikatne i wręcz rozpływaj się w ustach. A ich przygotowanie, nie powinno nikomu sprawić problemów.
i
Aromatyczne policzki wołowe z sosem chrzanowym to niesamowicie aromatyczne danie, które nie tylko obłędnie smakuje, ale również prezentuje się jak z najlepszej restauracji. Wystarczy wszystko wrzucić do garnka i zostawić, aby się poddusiło. To idealny sposób na aromatyczny obiad.
Z czym podawać policzki wołowe? Możliwości jest sporo
Nasze policzki możemy podawać z najróżniejszymi dodatkami. Najlepiej pasować będą jednak do nich:
- Purée ziemniaczane
- Purée selerowe
- kasza pęczak
- kluseczki śląskie
- pieczone warzywa korzeniowe
To idealnie delikatne dodatki, które będą świetnym towarzystwem dla aromatycznego mięsa.
Tak możesz zamieszać w przepisie. Zachwycający smak
Jeśli chodzi o samo przygotowywanie policzków, to jest to mięso, które naprawdę dużo nam wybaczy. Im dłużej będziemy je dusić, tym lepsze wyjdą. Jeśli chcemy, możemy w odpowiednim garnku włożyć je również do piekarnika, aby się dusiły w 150 stopniach.
Jeśli chcemy, by ich smak był jeszcze intensywniejszy, możemy dodać na przykład łyżkę koncentratu pomidorowego przed duszeniem. W każdym wypadku jednak, nasze policzki wyjdą niezwykle miękkie i pełne smaku.
SKŁADNIKI
- Mięso:
- ok. 1,2 kg policzków wołowych
- sól, świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wina
- 700 ml bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka masła
- Sos chrzanowy:
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 150 ml śmietanki 30
- 100 ml bulionu (z garnka od policzków)
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Policzki oczyszczamy z błon.
- Osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy olej na dużej patelni.
- Policzki obsmażamy z każdej strony i odkładamy.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę.
- Dodajemy potrójne: marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek.
- Wlewamy wino i odparowujemy.
- Dodajemy policzki, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i majeranek.
- Zalewamy bulionem, tak by przykryć mięso.
- Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 3 godzin.
- Do niewielkiego rondelka wlewamy trochę płynu z duszenia.
- Dodajemy śmietankę, chrzan i musztardę.
- Podgrzewamy, aż zgęstnieje.
- Dodajemy do smaku.
- Do garnka z policzkami dodajemy łyżkę masła.
- Policzki podajemy z sosem chrzanowym obok.