Policzki wołowe jak z topowej restauracji. Sekret tkwi w tym sosie

2025-12-07 10:45

Zamiast polędwicy, łopatki, karkówki czy antrykotu sięgnij po inną część wołowiny. Policzki wołowe to danie, które w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność. Są pełne smaku, delikatne i wręcz rozpływaj się w ustach. A ich przygotowanie, nie powinno nikomu sprawić problemów.

Policzki wołowe jak z topowej restauracji. Sekret tkwi w tym sosie

i

Autor: Siamionau Pavel/ Shutterstock
łatwy
30 min
4

Aromatyczne policzki wołowe z sosem chrzanowym to niesamowicie aromatyczne danie, które nie tylko obłędnie smakuje, ale również prezentuje się jak z najlepszej restauracji. Wystarczy wszystko wrzucić do garnka i zostawić, aby się poddusiło. To idealny sposób na aromatyczny obiad.

Z czym podawać policzki wołowe? Możliwości jest sporo

Nasze policzki możemy podawać z najróżniejszymi dodatkami. Najlepiej pasować będą jednak do nich:

  • Purée ziemniaczane
  • Purée selerowe
  • kasza pęczak
  • kluseczki śląskie
  • pieczone warzywa korzeniowe

To idealnie delikatne dodatki, które będą świetnym towarzystwem dla aromatycznego mięsa.

Tak możesz zamieszać w przepisie. Zachwycający smak

Jeśli chodzi o samo przygotowywanie policzków, to jest to mięso, które naprawdę dużo nam wybaczy. Im dłużej będziemy je dusić, tym lepsze wyjdą. Jeśli chcemy, możemy w odpowiednim garnku włożyć je również do piekarnika, aby się dusiły w 150 stopniach.

Jeśli chcemy, by ich smak był jeszcze intensywniejszy, możemy dodać na przykład łyżkę koncentratu pomidorowego przed duszeniem. W każdym wypadku jednak, nasze policzki wyjdą niezwykle miękkie i pełne smaku.

SKŁADNIKI

  • Mięso:
  • ok. 1,2 kg policzków wołowych
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wina
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • Sos chrzanowy:
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 150 ml śmietanki 30
  • 100 ml bulionu (z garnka od policzków)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Policzki oczyszczamy z błon.
  • Osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy olej na dużej patelni.
  • Policzki obsmażamy z każdej strony i odkładamy.
  • Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę.
  • Dodajemy potrójne: marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek.
  • Wlewamy wino i odparowujemy.
  • Dodajemy policzki, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i majeranek.
  • Zalewamy bulionem, tak by przykryć mięso.
  • Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 3 godzin.
  • Do niewielkiego rondelka wlewamy trochę płynu z duszenia.
  • Dodajemy śmietankę, chrzan i musztardę.
  • Podgrzewamy, aż zgęstnieje.
  • Dodajemy do smaku.
  • Do garnka z policzkami dodajemy łyżkę masła.
  • Policzki podajemy z sosem chrzanowym obok.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...