Polędwiczki z kurczaka smażone na chrupko: lepsze niż stripsy z KFC

2021-03-29
Polędwiczki z kurczaka smażone na chrupko: lepsze niż stripsy z KFC
Autor: Shutterstock Pyszne polędwiczki drobiowe sprawdzą się również w roli przekąski imprezowej
łatwy
45 min
4

Polędwiczki z kurczaka smażone na chrupko to łatwy przepis na świetny obiad lub pyszną przekąskę imprezową. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze drobiowego filetu smakują wszystkim. Przepis jest tak prosty, że każdy może zrobić sobie w domu polędwiczki lepsze niż słynne stripsy z KFC. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwiczek z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mleka, jajka, mąki oraz przypraw przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 
  • Polędwiczki przeciąć wzdłuż na pół. Paski polędwiczek zanurzyć w cieście i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 
  • Panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron.
  • Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.