Polędwiczki z kurczaka smażone na chrupko: lepsze niż stripsy z KFC
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Polędwiczki z kurczaka smażone na chrupko to łatwy przepis na świetny obiad lub pyszną przekąskę imprezową. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze drobiowego filetu smakują wszystkim. Przepis jest tak prosty, że każdy może zrobić sobie w domu polędwiczki lepsze niż słynne stripsy z KFC.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwiczek z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mleka, jajka, mąki oraz przypraw przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Polędwiczki przeciąć wzdłuż na pół. Paski polędwiczek zanurzyć w cieście i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron.
- Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.