Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym - przepis na eleganckie, szybkie danie
2021-10-06
łatwy
30 min
4
Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym to eleganckie danie, które przyrządzisz w mniej niż 30 minut. Jeśli najpierw wstawisz ziemniaki to w czasie gdy sos się gotuje możesz przygotować sałatę i po pół godzinie podać na stół wykwintny obiad.
SKŁADNIKI
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- olej
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 150 g sera pleśniowego typu blue
- 150 ml śmietany 30%
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki oczyść z błon i pokrój, na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron, do zrumienienia.
- Zdejmij z patelni, posól i posyp pieprzem i przechowuj w cieple - na przykład w nagrzanym piekarniku.
- Szalotkę i czosnek obierz, pokrój i dodaj na patelnię i mieszając smaż 2 minuty.
- Dodaj wino, przykryj patelnię pokrywką i gotuj do wyparowania połowy płynu.
- Dodaj śmietanę, pokruszony ser, zioła. Wymieszaj i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej ciepłe mięso, podawaj natychmiast.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne