Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym - przepis na eleganckie, szybkie danie

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym  - przepis na eleganckie szybkie danie
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe lubią albo krótkie smażenie, albo nieco dłuższe duszenie - nie wymagają długiej obróbki, bo to najdelikatniejszy kawałek wieprzowiny.
łatwy
30 min
4

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym to eleganckie danie, które przyrządzisz w mniej niż 30 minut. Jeśli najpierw wstawisz ziemniaki to w czasie gdy sos się gotuje możesz przygotować sałatę i po pół godzinie podać na stół wykwintny obiad.

SKŁADNIKI

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • olej
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 g sera pleśniowego typu blue
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki oczyść z błon i pokrój, na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron, do zrumienienia.
  • Zdejmij z patelni, posól i posyp pieprzem i przechowuj w cieple - na przykład w nagrzanym piekarniku.
  • Szalotkę i czosnek obierz, pokrój i dodaj na patelnię i mieszając smaż 2 minuty.
  • Dodaj wino, przykryj patelnię pokrywką i gotuj do wyparowania połowy płynu.
  • Dodaj śmietanę, pokruszony ser, zioła. Wymieszaj i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej ciepłe mięso, podawaj natychmiast.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej