Polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami

2021-03-29
Polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami to danie na elegancki obiad
łatwy
45 min
4

Polędwiczki wieprzowe  nadziewane kurkami to wykwintne danie obiadowe. Faszerowane polędwiczki doskonale smakują i pięknie prezentują się na półmisku. Wypróbuj przepis na doskonałe polędwiczki z kurkami. 

SKŁADNIKI

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 50 dag kurek
  • 1 duży por lub 2 średnie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • niecałe 100 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z solą. Na koniec oprószyć pieprzem i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
  • Kurki oczyścić. Pora pokroić w krążki.
  • Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pora. Następnie dorzucić kurki. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż do odparowania płynu spod kurek.
  • Następnie ostudzić i po wystudzeniu wymieszać ze startym żółtym. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • W polędwiczkach długim nożem naciąć głębokie kieszenie i wypełniać je farszem.
  • Nafaszerowane polędwiczki obsmażyć na oleju po ok 3 minuty z każdej strony.
  • Następnie polędwiczki podlać bulionem (jeśli nie mamy to po prostu wodą) i dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut od czasu do czasu obracając polędwiczki.
  • Podawać z ziemniakami zapiekanymi pod beszamelem