Polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami to wykwintne danie obiadowe. Faszerowane polędwiczki doskonale smakują i pięknie prezentują się na półmisku. Wypróbuj przepis na doskonałe polędwiczki z kurkami.
SKŁADNIKI
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 50 dag kurek
- 1 duży por lub 2 średnie
- 2-3 ząbki czosnku
- niecałe 100 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- szklanka bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z solą. Na koniec oprószyć pieprzem i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
- Kurki oczyścić. Pora pokroić w krążki.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pora. Następnie dorzucić kurki. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż do odparowania płynu spod kurek.
- Następnie ostudzić i po wystudzeniu wymieszać ze startym żółtym. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- W polędwiczkach długim nożem naciąć głębokie kieszenie i wypełniać je farszem.
- Nafaszerowane polędwiczki obsmażyć na oleju po ok 3 minuty z każdej strony.
- Następnie polędwiczki podlać bulionem (jeśli nie mamy to po prostu wodą) i dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut od czasu do czasu obracając polędwiczki.
- Podawać z ziemniakami zapiekanymi pod beszamelem