POLĘDWICZKI w tłuczonym pieprzu, czerwonej cebuli i winie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Polędwiczki w tłuczonym pieprzu, czerwonej cebuli i winie to potrawa dla smakoszy ostrzejszych dań. Panierka z tłuczonego pieprzu skrywa jednak idealnie miękkie i delikatne mięso, a ostrość niweluje dodatek cebuli i wina. Danie jest szalenie łatwe a zarazem bardzo efektowne. Warto spróbować.
SKŁADNIKI
- 4 nieduże polędwiczki (po jednej na osobę)
- 2 torebki pieprzu w ziarnach (lub gotowego utłuczonego pieprzu ze sklepu, ale uwaga - jest mniej ostry)
- 5 średnich czerwonych cebul
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w półplasterki, odłóż żeby była pod ręką. Wino wlej do szklanki. Pieprz utłucz w moździerzu i rozsyp równą warstwą na dużym płaskim talerzu lub desce do krojenia. Obtocz w nim polędwiczki, tak żeby całe były pokryte przyprawą (możesz ugnieść dłonią przez folię spożywczą, pieprz będzie się lepiej trzymał mięsa).
- Rozgrzej olej, wrzuć polędwiczki na patelnię i smaż przez chwilę, delikatnie obracając mięso, aż się równomiernie zrumieni. Zdejmij polędwiczki z patelni, odłóż. Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę. Możesz podlać ją odrobiną wody. Gdy będzie szklista, włóż do niej polędwiczki, odrobinę posól, wlej wino i duś aż płyn odparuje.
- Gdy wino odparuje, polędwiczki będą gotowe. Podawaj je z pure ziemniaczanym i resztą czerwonego wina.