Polędwiczki kurczaka z grilla: przepis na grillowane polędwiczki owinięte boczkiem

Polędwiczki kurczaka z grilla: przepis na polędwiczki owijane boczkiem
Autor: Shutterstock.com Polędwiczki kurczaka owinięte boczkiem grillowane razem z czosnkiem, papryką spiczastą i chili
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeśli już znasz moje przepisy, to wiesz, że lubię proste receptury oparte na kilku składnikach. Taki właśnie jest przepis na grillowane polędwiczki z kurczaka. Potrzebujesz tylko polędwiczek (kupisz je bez problemu w każdym sklepie), cienkich plastrów boczku i przypraw. Kocham czosnek, więc szafuję nim ile się da. Dodatek pikantnego chili podnosi smak potrawy do dziesiątej potęgi. Jeśli gardło nieco pali, to można go spłukać chłodnym piwem. Polecam gorąco, bo jak inaczej serwować polędwiczki z grilla! 

Co to są polędwiczki z kurczaka?

Polędwiczki z kurczaka czasem nazywane są filetami z kurczaka lub filecikami z piersi kurczaka. Wiele osób uważa, że ​​polędwiczki z kurczaka to po prostu cienkie paski piersi kurczaka. Ale polędwiczka z kurczaka to mały mięsień znajdujący się pod spodem dużego mięśnia piersiowego. Ponieważ kury są nielotami i rzadko używają skrzydeł. Czasem trochę podlecą. Ten mięsień jest mało używany. To najdelikatniejsza część piersi z kurczaka, mimo że jest tak mała. Każdy kurczak ma 2 takie polędwiczki, są wilgotne i delikatne po odpowiednim przyrządzeniu. W supermarketach na tackach można znaleźć polędwiczki z kurczaka sprzedawane oddzielnie od piersi z kurczaka, więc można kupić tacę z 10–20 kawałkami kurczaka do grillowania, smażenia lub pieczenia. 

Jeśli tak jak ja, wolisz domowe jedzenie, następnym razem, gdy pójdziesz na zakupy, weź tacę z polędwiczkami z kurczakami i przygotuj ten przepis!

Składniki

Na grillowane polędwiczki:

500 g (8 sztuk) polędwiczek z kurczaka 

8 plasterków surowego boczku wędzonego

2 ząbki czosnku, posiekane drobno lub przeciśnięte przez praske

1 papryczka chili, drobno posiekana

1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub 1 łyżeczka świeżych listków

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

1 główka czosnku podzielona na ząbki

1 papryka spiczasta, pokrojona na krążki

2-4 papryczki chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania polędwiczek owiniętych boczkiem. Polędwiczki oprósz solą i tymiankiem. Natrzyj posiekanym czosnkiem i chili. 

Każdą polędwiczkę owiń plasterkiem boczku. Odstaw na 10 minut.

Polędwiczki z grilla: Rozgrzej grill do średnio gorącego. Na grillu ułóż polędwiczki owinięte boczkiem oraz ząbki czosnku w łupinkach, pokrojoną paprykę szpiczastą i strączki chili. Grilluj około 6-8 minut z każdej strony.

Polędwiczki z piekarnika: Rozgrzej piekarnik razem z blach do pieczenia do 220°C z termoobiegiem i włączonym grillem. Polędwiczki ułóż na rozgrzanej blasze razem z ząbkami czosnku, krążkami papryki szpiczastej i strączkami chili. Piecz przez 15 minut. 

Grillowane polędwiczki podaj z sosem pomidorowym lub jogurtowym oraz ulubioną sałatką grillową.

Warzywa na balkon - papryka
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej