Ulubiona sałatka grillowa: przepis na sałatkę ziemniaczaną z pesto kaparowym
2021-04-15
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Ulubiona sałatka grillowa mojego syna to sałatka ziemniaczana z pesto kaparowym. Wiem, nie każdy ma tak rozwiniętego kulinarnie dwunastolatka. Ale jeśli lubi ją wybredny nastolatek, to dorośli zakochają się w tej sałatce na zabój. Jest banalnie prosta. A przy tym zaskakująco pyszna!
SKŁADNIKI
- Na grillową sałatkę ziemniaczaną:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 300 g ogórków małosolnych
- 1 duża czerwona cebula
- Na pesto z kaparów:
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka oliwek, bez pestek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej trybuli lub 1 anyżówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml oliwy
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od pesto. Rozdrobnij za pomocą miksera lub blendera kapary z oliwkami, czosnkiem i pozostałymi składnikami. Odstaw.
- Ziemniaki umyj, nie obieraj, tylko wyszoruj dobrze. Pokrój na kawałki wielkości kęsa. Gotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.
- W czasie gdy gotują się ziemniaki, pokrój ogórki i cebulę w kosteczkę.
- Gorące, osączone z wody ziemniaki polej przygotowanym pesto i wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Do ziemniaków dodaj pokrojonego ogórka i cebulę. Wymieszaj. Podaj od razu lub przechowuj w lodówce do 2 dni.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?