Ulubiona sałatka grillowa: przepis na sałatkę ziemniaczaną z pesto kaparowym

Ulubiona sałatka grillowa: przepis na sałatkę ziemniaczaną z pesto kaparowym
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Ulubiona sałatka grillowa mojego syna to sałatka ziemniaczana z pesto kaparowym. Wiem, nie każdy ma tak rozwiniętego kulinarnie dwunastolatka. Ale jeśli lubi ją wybredny nastolatek, to dorośli zakochają się w tej sałatce na zabój. Jest banalnie prosta. A przy tym zaskakująco pyszna! 

SKŁADNIKI

  • Na grillową sałatkę ziemniaczaną:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 300 g ogórków małosolnych
  • 1 duża czerwona cebula
  • Na pesto z kaparów:
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka oliwek, bez pestek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej trybuli lub 1 anyżówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml oliwy
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od pesto. Rozdrobnij za pomocą miksera lub blendera kapary z oliwkami, czosnkiem i pozostałymi składnikami. Odstaw. 
  • Ziemniaki umyj, nie obieraj, tylko wyszoruj dobrze. Pokrój na kawałki wielkości kęsa. Gotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut. 
  • W czasie gdy gotują się ziemniaki, pokrój ogórki i cebulę w kosteczkę. 
  • Gorące, osączone z wody ziemniaki polej przygotowanym pesto i wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Do ziemniaków dodaj pokrojonego ogórka i cebulę. Wymieszaj. Podaj od razu lub przechowuj w lodówce do 2 dni. 
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej