Ulubiona sałatka grillowa: przepis na sałatkę ziemniaczaną z pesto kaparowym

Ulubiona sałatka grillowa: przepis na sałatkę ziemniaczaną z pesto kaparowym
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Ulubiona sałatka grillowa mojego syna to sałatka ziemniaczana z pesto kaparowym. Wiem, nie każdy ma tak rozwiniętego kulinarnie dwunastolatka. Ale jeśli lubi ją wybredny nastolatek, to dorośli zakochają się w tej sałatce na zabój. Jest banalnie prosta. A przy tym zaskakująco pyszna! 

Składniki

Na grillową sałatkę ziemniaczaną:

1 kg młodych ziemniaków

300 g ogórków małosolnych

1 duża czerwona cebula

Na pesto z kaparów:

1 łyżka kaparów

1 łyżka oliwek, bez pestek

3 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej trybuli lub 1 anyżówki

1 łyżka soku z cytryny

100 ml oliwy

sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od pesto. Rozdrobnij za pomocą miksera lub blendera kapary z oliwkami, czosnkiem i pozostałymi składnikami. Odstaw. 

Ziemniaki umyj, nie obieraj, tylko wyszoruj dobrze. Pokrój na kawałki wielkości kęsa. Gotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut. 

W czasie gdy gotują się ziemniaki, pokrój ogórki i cebulę w kosteczkę. 

Gorące, osączone z wody ziemniaki polej przygotowanym pesto i wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Do ziemniaków dodaj pokrojonego ogórka i cebulę. Wymieszaj. Podaj od razu lub przechowuj w lodówce do 2 dni. 

Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej