Polędwica wieprzowa z sosem brzoskwiniowym: podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brzoskwinie pysznie smakują na surowo i w deserach. Ale warto także z nimi poeksperymentować. Spróbuj przyrządzić z brzoskwiń sos słodko-kwaśny i podać go do mięsa, np. smażonej polędwicy. Jak zrobić polędwicę wieprzową z sosem brzoskwiniowym?
SKŁADNIKI
- 45 dag polędwicy wieprzowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- sos słodko-kwaśny:
- 3 brzoskwinie pokrojone na niewielkie kawałki
- 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
- łyżka octu winnego
- łyżka sosu hoisin (mieszanina sosu sojowego, czosnku i imbiru) lub sosu sojowego
- drobno posiekana papryczka chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. Włóż każdy plaster do woreczka foliowego i ugniataj na płasko tak długo, aż będzie cieńszy o połowę.
- Mięso przypraw solą i pieprzem. Następnie usmaż na oleju z obu stron.
- Wszystkie składniki sosu włóż do rondla i podgrzewaj przez 5-7 minut – brzoskwinie muszą być miękkie, a sos gęsty.
- Przełóż medaliony z polędwiczek na półmisek. Rozłóż na nich brzoskwiniowy sos. Danie świetnie smakuje z brązowym ryżem.