Polędwica wieprzowa z sosem brzoskwiniowym: podajemy dobry przepis

2021-03-29
poledwica-z-sosem-brzoskwiniowym-podajemy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sos słodko-kwaśny na bazie brzoskwiń znakomicie komponuje się z polędwicą wieprzową
łatwy
30 min
4

Brzoskwinie pysznie smakują na surowo i w deserach. Ale warto także z nimi poeksperymentować. Spróbuj przyrządzić z brzoskwiń sos słodko-kwaśny i podać go do mięsa, np. smażonej polędwicy. Jak zrobić polędwicę wieprzową z sosem brzoskwiniowym?

SKŁADNIKI

  • 45 dag polędwicy wieprzowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  •  
  • sos słodko-kwaśny:
  • 3 brzoskwinie pokrojone na niewielkie kawałki
  • 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
  • łyżka octu winnego
  • łyżka sosu hoisin (mieszanina sosu sojowego, czosnku i imbiru) lub sosu sojowego
  • drobno posiekana papryczka chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwicę pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. Włóż każdy plaster do woreczka foliowego i ugniataj na płasko tak długo, aż będzie cieńszy o połowę.
  • Mięso przypraw solą i pieprzem. Następnie usmaż na oleju z obu stron.
  • Wszystkie składniki sosu włóż do rondla i podgrzewaj przez 5-7 minut – brzoskwinie muszą być miękkie, a sos gęsty.
  • Przełóż medaliony z polędwiczek na półmisek. Rozłóż na nich brzoskwiniowy sos. Danie świetnie smakuje z brązowym ryżem.