Pokrój pierś kurczaka i upiecz w marynacie - absolutnie przepyszne!
2022-03-16
łatwy
30 min
4
Pokrój pierś kurczaka na kawałki i upiecz drobiowe bitesy w marynacie. Efekt? To jest absolutnie przepyszne! I do tego nie wymaga stania przy kuchni. Po prostu robi się samo w piekarniku. Takie przepisy lubimy najbardziej, nieprawdaż? Zatem do dzieła!
Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 50 g masła schłodzonego, pokrojonego w kosteczkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj sos sojowy z olejem i miodem. Dodaj suche przyprawy. Wymieszaj.
- Filet z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski z marynatą. Wymieszaj, aby marynata dobrze pokryła mięso.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Rozłóż je w jednej warstwie. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz przez 10 minut. Następnie zamieszaj mięso i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut. Jeśli lubisz bardziej przypieczone kawałki, to na 2 minuty włącz grzałki górnego grilla.
- Podawaj z ulubionymi węglowodanami, na przykład z ryżem i surówką z kapusty.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne