Pokrój pierś kurczaka i upiecz w marynacie - absolutnie przepyszne!

Pokrój pierś kurczaka i upiecz w marynacie - absolutnie przepyszne!
Autor: Shutterstock.com Pokrój pierś kurczaka i upiecz w marynacie - absolutnie przepyszne!
łatwy
30 min
4

Pokrój pierś kurczaka na kawałki i upiecz drobiowe bitesy w marynacie. Efekt? To jest absolutnie przepyszne! I do tego nie wymaga stania przy kuchni. Po prostu robi się samo w piekarniku. Takie przepisy lubimy najbardziej, nieprawdaż? Zatem do dzieła! 

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 50 g masła schłodzonego, pokrojonego w kosteczkę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszaj sos sojowy z olejem i miodem. Dodaj suche przyprawy. Wymieszaj. 
  • Filet z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski z marynatą. Wymieszaj, aby marynata dobrze pokryła mięso.
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Rozłóż je w jednej warstwie. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz przez 10 minut. Następnie zamieszaj mięso i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut. Jeśli lubisz bardziej przypieczone kawałki, to na 2 minuty włącz grzałki górnego grilla. 
  • Podawaj z ulubionymi węglowodanami, na przykład z ryżem i surówką z kapusty
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej