Piwne szaszłyki z kurczakiem i ananasem
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Piwne szaszłyki z kurczakiem i ananasem to idealna przekąska lub danie obiadowe na ciepłe dni. Są smaczne, lekkie, a dodatek ananasa nadaje im tropikalnego charakteru.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z kurczaka (piersi lub mięso z udek)
- 0,5 ananasa
- zielenina do posypania
- Marynata:
- 0,5 szklanki ciemnego piwa
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki marynaty dokładne wymieszać i odstawić na 5-10 minut.
- Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, zalać marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Ananasa obrać, pokroić w kostkę, nadziewać na przemian z kurczakiem na patyczki do szaszłyków.
- Szaszłyki piec na rozgrzanym grillu ok. 15 minut często smarując pozostałością marynaty.
- Gdy pogoda nie dopisuje szaszłyki można upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C.
- Podawać posypane posiekaną zieleniną.
Zielenina do szaszłyków z kurczaka i ananasa
Niemal każde moje danie zostaje wykończone zieloną posypką. Tak się do tego przyzwyczaiłam, że bez tej kropki nad i, czegoś mi w daniu brakuje. I to nie chodzi tylko o młode ziemniaki bez koperku czy rosół bez siekanej natki. Do każdego dania lubię dodać łyżkę czy dwie świeżej zieleniny. Dodaje koloru, smaku i witamin. Te szaszłyki świetnie smakują z siekaną kolendrą, która nadaje im jeszcze więcej orientalnej nuty. Ale można je również podać z siekaną pietruszką, koperkiem lub ulubionymi ziołami: tymiankiem, oregano, bazylią. Jeśli nie znamy preferencji gości, najlepiej zestaw zielonych posypek podać w oddzielnych miseczkach, aby każdy mógł wybrać swoje ulubione.