Piwne szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Piwne szaszłyki z kurczakiem i ananasem
Autor: Shutterstock Piwne szaszłyki z kurczakiem i ananasem na grillu.
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Piwne szaszłyki z kurczakiem i ananasem to idealna przekąska lub danie obiadowe na ciepłe dni. Są smaczne, lekkie, a dodatek ananasa nadaje im tropikalnego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z kurczaka (piersi lub mięso z udek)
  • 0,5 ananasa
  • zielenina do posypania
  • Marynata:
  • 0,5 szklanki ciemnego piwa
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty dokładne wymieszać i odstawić na 5-10 minut.
  • Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, zalać marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Ananasa obrać, pokroić w kostkę, nadziewać na przemian z kurczakiem na patyczki do szaszłyków.
  • Szaszłyki piec na rozgrzanym grillu ok. 15 minut często smarując pozostałością marynaty.
  • Gdy pogoda nie dopisuje szaszłyki można upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C.
  • Podawać posypane posiekaną zieleniną.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zielenina do szaszłyków z kurczaka i ananasa

Niemal każde moje danie zostaje wykończone zieloną posypką. Tak się do tego przyzwyczaiłam, że bez tej kropki nad i, czegoś mi w daniu brakuje. I to nie chodzi tylko o młode ziemniaki bez koperku czy rosół bez siekanej natki. Do każdego dania lubię dodać łyżkę czy dwie świeżej zieleniny. Dodaje koloru, smaku i witamin. Te szaszłyki świetnie smakują z siekaną kolendrą, która nadaje im jeszcze więcej orientalnej nuty. Ale można je również podać z siekaną pietruszką, koperkiem lub ulubionymi ziołami: tymiankiem, oregano, bazylią. Jeśli nie znamy preferencji gości, najlepiej zestaw zielonych posypek podać w oddzielnych miseczkach, aby każdy mógł wybrać swoje ulubione.

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej