Pikantny kurczak z warzywami - pomysł na obiad ketogeniczny

Pikantny kurczak z warzywami - pomysł na obiad ketogeniczny
Autor: Shutterstock.com Pierś kurczaka, pieczarki, brokuły i papryka w ostrym sosie
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pikantny kurczak z warzywami to szybkie danie z woka lub patelni. Jeśli dobrze zorganizujecie przygotowania, to możecie go zrobić w mniej niż 15 minut. Pierś z kurczaka bardzo szybko się smaży! Polecam ten łatwy pomysł na obiad ketogeniczny lub z odpowiednią porcją węglodowodanów! 

Jak szybko przyrządzić pikantnego kurczaka z warzywami?

Zacznij od przygotowań. Dobra organizacja to podstawa. Najpierw wyjmij wszystkie składniki z listy. Potem pokrój je i ułóż w zasięgu ręki.

Rozgrzej wok lub dużą patelnię. Gdy naczynie jest gorące, dodaj połowę wymaganej porcji oleju. Zakręć wokiem, aby olej pokrył całą powierzchnię dna naczynia. Jeśli tłuszcz dymi, to znaczy, że jest gotowy na przyjęcie składników dania.

Zacznij od zrumienienia piersi kurczaka. Dodaj wymagane w przepisie sosy i smaż do karmelizacji. Zdejmij kurczaka z woka i przełóż na talerz. Niech sobie odpoczywa i dochodzi w środku.

Teraz do woka dodaj jeszcze trochę tłuszczu. Ponownie zakręć naczyniem. Dodaj pieczarki i czosnek. Smaż krótko. Gdy czosnek zacznie się rumienić dodaj paprykę i brokuły. 

Smaż do miękkości warzyw. Gdy brokuł jest już miękki, dodaj pozostałe przyprawy i wlej bulion wymieszany z mąką kukukurydziną lub ziemniaczaną. Potrzebujemy sosu o konsystencji kisielu. 

Dodaj z powrotem usmażonego kurczaka i podgrzewaj chwilę wszystko razem. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki oleju roślinnego, podzielone na 2 porcje
  • 500 g piersi z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonej w kostkę o boku 2-3 cm
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 100 g drobnych pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski

    600 g różyczek brokułów 
  • 1 1/2 łyżki sambal oelek lub innego ostrego sosu chili
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki szczypioru, pokrojonego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej wok lub dużą patelnię na dużym ogniu. Gdy naczynie jest bardzo gorące dodaj 2 łyżki oleju. Kolistym ruchem rozprowadź olej po całej powierzchni dna naczynia.
  • Dodaj kurczaka. Smaż do zrumienienia, około 2 minut. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Gotuj, aż płyn zacznie się karmelizować wokół kurczaka, często mieszając, przez około 2 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.
  • Dodaj pozostałe 2 łyżki oleju do woka i zamieszaj. Dodaj czosnek i pieczarki. Smaż, często mieszając, aż czosnek się zarumieni, około 2 minut. Dodaj paprykę i brokuły oraz sambal oelek. Smaż do miękkości brokułów, około 5 minut.
  • Dodaj pozostałe 3 łyżki sosu sojowego. Wlej bulion wymieszany ze skrobią kukurydzianą. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj przez 1 minutę do zgęstnienia. 
  • Dodaj kurczaka wraz z sokami. Smaż przez jeszcze około 1 minuty.
  • Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem. Jeśli nie przestrzegasz diety ketogenicznej to podaj kurczaka z ryżem lub makaronem. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej