Pikantny kurczak barbecue i karczochy z winegretem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kurczak dla miłośników intensywnych i pikantnych smaków. Kurczak panierowany w sosie barbecue i mieszance przypraw to wyzwanie dla kubków smakowych - jest ostry, aromatyczny i niezwykle wyrazisty.
SKŁADNIKI
- Kurczak:
- 2 duże podwójne piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego cydrowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ¼ łyżeczki zmielonego chili
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- świeżo zmielony pieprz i sól
- 2 łyżki listków świeżej kolendry
- ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebulki
- Sałatka:
- 1 duży karczoch lub 2 średnie
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 średniej wielkości szalotki, posiekanej
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
- szczypta chili
- świeżo zmielony pieprz, sól
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posyp piersi z kurczaka solą i pieprzem. Umieść w garnku z odrobiną wody i gotuj pod na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Wyjmij je i przekrój na pół.
- Zmieszaj ocet cydrowy z sosem Worcestershire, brązowy cukier, chili, pieprz kajeński.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku.
- Obtocz piersi w mieszance sosu i przypraw, połóż na patelni. Smaż do uzyskania chrupiącej powierzchni.
- Napełnij mały garnek wodą, dodaj sól i łyżkę oliwy z oliwek. Wyciśnij sok z cytryny do wody i dodaj wyciśniętą skórkę.
- Usuń z karczocha zewnętrzne liście. Wrzuć go do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia po czym gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu aż liście karczocha zmiękną i z łatwością będzie je można usunąć.
- Serce karczocha powinno być miękkie. Odcedź karczoch na durszlaku. Przekrój go na pół i połóż na talerzu.
- Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę i smaż do uzyskania miękkości przez 2 minuty. Zdejmij z ognia.
- Dodaj musztardę, sól, chili i ocet z czerwonego wina. Całość wymieszaj. Polej mieszanką karczochy.
- Podawaj natychmiast po przygotowaniu razem z piersią z kurczaka.