Pikantny kurczak barbecue i karczochy z winegretem

2021-03-29
Pikantny kurczak barbecue i karczochy z winegretem
Autor: Shutterstock Pikantny kurczak barbecue i karczochy z winegretem to znakomita propozycja na obiad okazjonalny.
łatwy
40 min
4

Kurczak dla miłośników intensywnych i pikantnych smaków. Kurczak panierowany w sosie barbecue i mieszance przypraw to wyzwanie dla kubków smakowych - jest ostry, aromatyczny i niezwykle wyrazisty. 

SKŁADNIKI

  • Kurczak:
  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego cydrowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki zmielonego chili
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 2 łyżki listków świeżej kolendry
  • ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebulki
  • Sałatka:
  • 1 duży karczoch lub 2 średnie
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 średniej wielkości szalotki, posiekanej
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • szczypta chili
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posyp piersi z kurczaka solą i pieprzem. Umieść w garnku z odrobiną wody i gotuj pod na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Wyjmij je i przekrój na pół.
  • Zmieszaj ocet cydrowy z sosem Worcestershire, brązowy cukier, chili, pieprz kajeński.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Obtocz piersi w mieszance sosu i przypraw, połóż na patelni. Smaż do uzyskania chrupiącej powierzchni.
  • Napełnij mały garnek wodą, dodaj sól i łyżkę oliwy z oliwek. Wyciśnij sok z cytryny do wody i dodaj wyciśniętą skórkę.
  • Usuń z karczocha zewnętrzne liście. Wrzuć go do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia po czym gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu aż liście karczocha zmiękną i z łatwością będzie je można usunąć.
  • Serce karczocha powinno być miękkie. Odcedź karczoch na durszlaku. Przekrój go na pół i połóż na talerzu.
  • Rozgrzej na małej patelni łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę i smaż do uzyskania miękkości przez 2 minuty. Zdejmij z ognia.
  • Dodaj musztardę, sól, chili i ocet z czerwonego wina. Całość wymieszaj. Polej mieszanką karczochy.
  • Podawaj natychmiast po przygotowaniu razem z piersią z kurczaka.