Pikantne udka kurczaka w glazurze miodowo-czosnkowej
2022-03-17
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pikantne udka kurczaka w glazurze miodowo-czosnkowej - połączenie sosu sriracha, miodu i czosnku to idealna marynata dla tych udek z kurczaka. Pikantne udka podane z ryżem i brokułami to zdrowy i pyszny obiad. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
- Na udka w pikantnej marynacie:
- 1 kg udek z kurczaka
- Na pikantną marynatę miodowo-czosnkową:
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dodaj do niego udka z kurczaka i dobrze wymieszaj. Przykryj naczynie żaroodporne folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do 24 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Zdejmij folię z naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 30 minut. Udka z kurczaka szybko się gotują, ale jeśli po 20 minutach nie są chrupiące na zewnątrz i wolisz bardziej chrupiące, włącz grilla i piecz jeszcze przez około 2-3 minuty, uważając, aby się nie przypaliły.
- Podawaj udka z kurczaka na ryżu verde z pieczonymi brokułami.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów