Pikantne udka kurczaka w glazurze miodowo-czosnkowej

Pikantne udka kurczaka w glazurze miodowo-czosnkowej
Autor: Shutterstock.com Pikantne udka kurczaka w glazurze miodowo-czosnkowej
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pikantne udka kurczaka w glazurze miodowo-czosnkowej - połączenie sosu sriracha, miodu i czosnku to idealna marynata dla tych udek z kurczaka. Pikantne udka podane z ryżem i brokułami to zdrowy i pyszny obiad. Koniecznie spróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • Na udka w pikantnej marynacie:
  • 1 kg udek z kurczaka
  • Na pikantną marynatę miodowo-czosnkową:
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dodaj do niego udka z kurczaka i dobrze wymieszaj. Przykryj naczynie żaroodporne folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do 24 godzin.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. 
  • Zdejmij folię z naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 30 minut. Udka z kurczaka szybko się gotują, ale jeśli po 20 minutach nie są chrupiące na zewnątrz i wolisz bardziej chrupiące, włącz grilla i piecz jeszcze przez około 2-3 minuty, uważając, aby się nie przypaliły.
  • Podawaj udka z kurczaka na ryżu verde z pieczonymi brokułami.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej