Pikantne roladki wieprzowe z salami i ajwarem w sosie pieczarkowym
2022-04-09
łatwy
30 min
4
Pikantne roladki wieprzowe z sosem pieczarkowym to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych zawijanych zrazów. Niesamowite paprykowe nadzienie doskonale smakuje z pieczarkowo-śmietanowym sosem. Danie w stylu chorwackim będzie smakowało twoim bliskim. Smaczna i nieskomplikowana mięsna potrawa na rodzinny obiad!
SKŁADNIKI
- Na roladki wieprzowe:
- 4 kotlety wieprzowe
- 4 łyżki ajwar, pikantny przetwór z papryki
- 12 plastrów cienkiego salami ostrego
- 1 jajko ugotowane na twardo, przekrojone na ćwiartki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- Na sos pieczarkowy:
- 400 g pieczarek, brązowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 100ml wody
- 200 g śmietany 18%
- pietruszka, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozbij wieprzowe sznycle tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety.
- Na każdym sznyclu połóż 1 łyżkę ajvaru. Na każdej warstwie ajvaru połóż trzy plasterki pikantnego salami oraz po ćwiartce jajka.
- Zwiń plastry mięsa ciasno jak roladę, a następnie okręć bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkami.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni i obsmaż roladki ze wszystkich stron. Teraz wlej trochę wody i zmniejsz ogień. Duś roladki, aż mięso będzie miękkie. Zajmuje to około 15 minut.
- W międzyczasie oczyść pieczarki i pokrój na ćwiartki lub plastry. Obierz i posiekaj czosnek.
- W kolejnym kroku wyjmij mięso z patelni i odstaw na bok. Dodaj klarowane masło na patelnię i pieczarki. Smaż grzyby na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż przez dwie minuty, następnie zalej wodą i dodać śmietanę. Dopraw sos solą oraz pieprzem.
- Teraz włóż mięso z powrotem do sosu, nakryj patelnię pokrywką i podrzegwaj roladki przez 10 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Smacznego!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?