Pikantne roladki wieprzowe z salami i ajwarem w sosie pieczarkowym

Pikantne roladki wieprzowe z salami i ajwarem w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock.com Pikantne roladki wieprzowe z salami i ajwarem w sosie pieczarkowym
łatwy
30 min
4

Pikantne roladki wieprzowe z sosem pieczarkowym to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych zawijanych zrazów. Niesamowite paprykowe nadzienie doskonale smakuje z pieczarkowo-śmietanowym sosem. Danie w stylu chorwackim będzie smakowało twoim bliskim. Smaczna i nieskomplikowana mięsna potrawa na rodzinny obiad! 

SKŁADNIKI

  • Na roladki wieprzowe:
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 4 łyżki ajwar, pikantny przetwór z papryki
  • 12 plastrów cienkiego salami ostrego
  • 1 jajko ugotowane na twardo, przekrojone na ćwiartki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Na sos pieczarkowy:
  • 400 g pieczarek, brązowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100ml wody
  • 200 g śmietany 18%
  • pietruszka, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozbij wieprzowe sznycle tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety.
  • Na każdym sznyclu połóż 1 łyżkę ajvaru. Na każdej warstwie ajvaru połóż trzy plasterki pikantnego salami oraz po ćwiartce jajka. 
  • Zwiń plastry mięsa ciasno jak roladę, a następnie okręć bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkami.
  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni i obsmaż roladki ze wszystkich stron. Teraz wlej trochę wody i zmniejsz ogień. Duś roladki, aż mięso będzie miękkie. Zajmuje to około 15 minut.
  • W międzyczasie oczyść pieczarki i pokrój na ćwiartki lub plastry. Obierz i posiekaj czosnek.
  • W kolejnym kroku wyjmij mięso z patelni i odstaw na bok. Dodaj klarowane masło na patelnię i pieczarki. Smaż grzyby na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż przez dwie minuty, następnie zalej wodą i dodać śmietanę. Dopraw sos solą oraz pieprzem.
  • Teraz włóż mięso z powrotem do sosu, nakryj patelnię pokrywką i podrzegwaj roladki przez 10 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Smacznego! 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Wieprzowe roladki nadziewane pieczarkami. Przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej