Pijany kurczak po włosku: przepis na danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pijany kurczak po włosku to zabawna nazwa dla dania, które w ogóle nie wymaga naszej uwagi. Wystarczy pałki kurczaka i warzywa zalać mieszanką wina i brandy, wstawić do piekarnika i gotowe. Ten przepis na danie jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej sprawdzi się w sytuacji, gdy na przygotowanie obiadu macie nie więcej niż 30 minut. Tak przygotowane nóżki kurczaka najlepiej podawać z gotowanym ryżem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek
- 200 g pomidorów cherry, przekrojonych na pół
- 100 g szynki prosciutto porwanej na paski
- 10 małych szalotek obranych lub 1 duża cebula pokrojona w ósemki
- 1 marchewka pokrojona na grube talarki
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 5 suszonych pomidorów drobno posiekanych
- 2 łyżeczki suszonej papryki
- 2 całe ząbki czosnku
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 4 łyżki brandy
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól i świeżo zmielony pieprz
- kilka liści świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Połącz wino, ocet, musztardę i brandy w szklance i odstaw na bok.
- Umieść kurczaka, szynkę parmeńską i wszystkie warzywa w dużym naczyniu żaroodpornym. Obficie przypraw i wymieszaj razem.
- Zalej mieszaniną wina i ponownie wymieszaj razem. Skrop oliwą z oliwek.
- Przykryj i wstaw do piekarnika, piecz przez 1 godzinę.
- Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 30 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ładnie przyrumieniony.
- Posyp pociętymi w paseczki liśćmi bazylii. Podawaj z ryżem lub sałatką.