Pijany kurczak po włosku: przepis na danie jednogarnkowe

2021-03-29
Pijany kurczak po włosku: przepis na danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Pijany kurczak pysznie smakuje
łatwy
30 min
4

Pijany kurczak po włosku to zabawna nazwa dla dania, które w ogóle nie wymaga naszej uwagi. Wystarczy pałki kurczaka i warzywa zalać mieszanką wina i brandy, wstawić do piekarnika i gotowe. Ten przepis na danie jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej sprawdzi się w sytuacji, gdy na przygotowanie obiadu macie nie więcej niż 30 minut. Tak przygotowane nóżki kurczaka najlepiej podawać z gotowanym ryżem. 

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek
  • 200 g pomidorów cherry, przekrojonych na pół
  • 100 g szynki prosciutto porwanej na paski
  • 10 małych szalotek obranych lub 1 duża cebula pokrojona w ósemki
  • 1 marchewka pokrojona na grube talarki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 5 suszonych pomidorów drobno posiekanych
  • 2 łyżeczki suszonej papryki
  • 2 całe ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 4 łyżki brandy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • kilka liści świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • Połącz wino, ocet, musztardę i brandy w szklance i odstaw na bok.
  • Umieść kurczaka, szynkę parmeńską i wszystkie warzywa w dużym naczyniu żaroodpornym. Obficie przypraw i wymieszaj razem.
  • Zalej mieszaniną wina i ponownie wymieszaj razem. Skrop oliwą z oliwek.
  • Przykryj i wstaw do piekarnika, piecz przez 1 godzinę.
  • Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 30 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ładnie przyrumieniony.
  • Posyp pociętymi w paseczki liśćmi bazylii. Podawaj z ryżem lub sałatką.