Piersi z kaczki z morelami - przepis inny niż tradycyjne
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Piersi kacze z morelami to łatwy i oryginalny sposób podania tej pysznej części kaczej tuszki. Smakowite mięso z dodatkiem delikatnych moreli po prostu rozpływa się w ustach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi z kaczki
- 25 dag suszonych moreli lub 50 dag (lub więcej) świeżych owoców
- 1 łyżka winnego octu
- 2 dag masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kaczki posolić i posypać pieprzem.
- Suszone morele namoczyć - można w wodzie, ale smaczniejsze będą zamoczone w winie, brandy lub rumie. Świeże morele przekroić na pół, usunąć pestki. Morele skropić rozpuszczonym masłem i octem winnym i umieścić na blaszce pod rusztem piekarnika.
- Na ruszcie położyć piersi, piec 20 min w temperaturze 190ºC. Tłuszcz wytapiający się z mięsa powinien spływać bezpośrednio na morele poniżej.
- Po wyjęciu z piekarnika morele można oprószyć pieprzem. Podawać gorące.