Piersi kurczaka w sosie buraczkowym czyli filet na różowo

Piersi kurczaka w sosie buraczkowym
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka w sosie buraczkowym zwracają uwagę pięknym kolorem.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

To danie wygląda co najmniej interesująco. Sos ma piękny ciemnoróżowy kolor przełamany bielą śmietany. Smakuje równie interesująco - jest lekko słodkawe od buraków, z mocno ziołową nutą przypraw. Znakomite do makaronu lub kaszy.

SKŁADNIKI

  • 2 buraki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • kilka igiełek suszonego rozmarynu
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki obrać i pokroić w kostkę, piersi oczyścić z błonek, pokroić w kostkę.
  • Do garnka wlać śmietanę, włożyć kurczaka, buraki i rodzynki. Wsypać przyprawy i wlać tyle wody aby tylko przykryła składniki.
  • Gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje i nabierze różowego odcienia.
  • Podawać posypane pestkami dyni, które wcześniej można uprażyć na suchej patelni.
  • Świetnie smakuje z makaronem lub kaszą.
Beszamel - Buraki

Galeria: Jak zrobić piersi kurczaka hasselback

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej