Piersi kurczaka w sosie buraczkowym czyli filet na różowo
2022-03-03
łatwy
30 min
2
Dieta bezglutenowa
To danie wygląda co najmniej interesująco. Sos ma piękny ciemnoróżowy kolor przełamany bielą śmietany. Smakuje równie interesująco - jest lekko słodkawe od buraków, z mocno ziołową nutą przypraw. Znakomite do makaronu lub kaszy.
SKŁADNIKI
- 2 buraki
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 szklanki śmietany
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- kilka igiełek suszonego rozmarynu
- garść rodzynek
- 2 łyżki pestek dyni
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki obrać i pokroić w kostkę, piersi oczyścić z błonek, pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać śmietanę, włożyć kurczaka, buraki i rodzynki. Wsypać przyprawy i wlać tyle wody aby tylko przykryła składniki.
- Gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje i nabierze różowego odcienia.
- Podawać posypane pestkami dyni, które wcześniej można uprażyć na suchej patelni.
- Świetnie smakuje z makaronem lub kaszą.
Beszamel - Buraki