Piersi kurczaka w niemożliwie chrupkiej panierce. Dodatek mozzarelli to prawdziwy game changer

Kurczak w chrupkiej panierce z mozzarellą
Autor: Shutterstock Kurczaka w chrupkiej panierce z mozzarellą można podać z frytkami lub kolorową sałatką.
łatwy
20 min
2

Ta panierka zmienia wiele. Przede wszystkim marudzące przy stole dzieciaki w takie, które proszą o dokładkę. To także mój sposób na zbyt natarczywe domaganie się wizyty w popularnej sieci z nienajzdrowszym jedzeniem. To danie zawsze będzie szybciej.

SKŁADNIKI

  • 300-350 g piersi z kurczaka
  • 0,5 szklanki tartej mozzarelli
  • 0,5 szklanki panko
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Panko wymieszać z mozzarellą i przyprawami, dodać chlust oliwy.
  • Piersi umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Przekroić na dwa cieńsze kotleciki, przyprawić solą i pieprzem.
  • Blaszkę do pieczenia przykryć papierem, posmarować odrobina oliwy.
  • Ułożyć kawałki mięsa na blaszce, przykryć je dość grubą warstwą panierki.
  • Delikatnie przyklepać dłonią panierkę do mięsa lekko ją przygniatając.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 minut, aż panierka się zrumieni.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej