Piersi kurczaka w niemożliwie chrupkiej panierce. Dodatek mozzarelli to prawdziwy game changer
2023-02-09
łatwy
20 min
2
Ta panierka zmienia wiele. Przede wszystkim marudzące przy stole dzieciaki w takie, które proszą o dokładkę. To także mój sposób na zbyt natarczywe domaganie się wizyty w popularnej sieci z nienajzdrowszym jedzeniem. To danie zawsze będzie szybciej.
SKŁADNIKI
- 300-350 g piersi z kurczaka
- 0,5 szklanki tartej mozzarelli
- 0,5 szklanki panko
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Panko wymieszać z mozzarellą i przyprawami, dodać chlust oliwy.
- Piersi umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przekroić na dwa cieńsze kotleciki, przyprawić solą i pieprzem.
- Blaszkę do pieczenia przykryć papierem, posmarować odrobina oliwy.
- Ułożyć kawałki mięsa na blaszce, przykryć je dość grubą warstwą panierki.
- Delikatnie przyklepać dłonią panierkę do mięsa lekko ją przygniatając.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 minut, aż panierka się zrumieni.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?