Piersi kurczaka smażone z granatem i zielonym chili

Kurczak z granatem
Autor: Shutteratock Kurczak smażony z granatem udekorowany natką pietruszki.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Piersi kurczaka smażone z granatem i zielonym chili to znakomity dodatek do ryżu lub makaronu azjatyckego (ryżowego, sojowego, z fasoli). Delikatna pierś kurczaka świetnie łączy się z kwaskowo-słodkim i chrupiącym granatem. Całość podkręcają przyprawy charakterystyczne dla kuchni hinduskiej: garam masala, kurkuma i imbir. Z kolei świeża kolendra oraz skórka i sok z cytryny nadają potrawie lekkości i rześkości.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 nieduży owoc granatu, wyłuskany
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 cm korzenia imbiru, posiekany
  • 1 -2 zielone chili, pokrojone w cienkie krążki (można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • kilka gałązek świeżej kolendry, posiekane
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoc granatu umyć i wyłuskać z niego ziarna (instrukcja w filmie), połowę ziaren rozgnieść lub zmielić w blenderze.
  • Olej rozgrzać na dużej patelni lub w worku i obsmażyć kurczaka na złoty kolor.
  • Kurczaka zdjąć z patelni i odstawić na bok, a do naczynia wrzucić czosnek, imbir i rozgniecione ziarna granatu.
  • Mieszając smażyć przez chwilę (30-60 s) na małym ogniu. Nie przypalić czosnku.
  • Dodać chili, kurkumę i przyprawę garam masala, smażyć jeszcze pół minuty, podlać bulionem.
  • Na patelni ponownie dodać mięso oraz sok i skórkę cytrynową. Dusić razem na niedużym ogniu ok. 10 min.
  • Pod koniec duszenia dodać posiekaną kolendrę i resztę ziaren granatu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej