Piersi kurczaka smażone z granatem i zielonym chili
2022-06-10
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Piersi kurczaka smażone z granatem i zielonym chili to znakomity dodatek do ryżu lub makaronu azjatyckego (ryżowego, sojowego, z fasoli). Delikatna pierś kurczaka świetnie łączy się z kwaskowo-słodkim i chrupiącym granatem. Całość podkręcają przyprawy charakterystyczne dla kuchni hinduskiej: garam masala, kurkuma i imbir. Z kolei świeża kolendra oraz skórka i sok z cytryny nadają potrawie lekkości i rześkości.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
- 1 nieduży owoc granatu, wyłuskany
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 2 cm korzenia imbiru, posiekany
- 1 -2 zielone chili, pokrojone w cienkie krążki (można pominąć)
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masali
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- kilka gałązek świeżej kolendry, posiekane
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoc granatu umyć i wyłuskać z niego ziarna (instrukcja w filmie), połowę ziaren rozgnieść lub zmielić w blenderze.
- Olej rozgrzać na dużej patelni lub w worku i obsmażyć kurczaka na złoty kolor.
- Kurczaka zdjąć z patelni i odstawić na bok, a do naczynia wrzucić czosnek, imbir i rozgniecione ziarna granatu.
- Mieszając smażyć przez chwilę (30-60 s) na małym ogniu. Nie przypalić czosnku.
- Dodać chili, kurkumę i przyprawę garam masala, smażyć jeszcze pół minuty, podlać bulionem.
- Na patelni ponownie dodać mięso oraz sok i skórkę cytrynową. Dusić razem na niedużym ogniu ok. 10 min.
- Pod koniec duszenia dodać posiekaną kolendrę i resztę ziaren granatu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne