Pierś z kurczaka w sosie grzybowym - pyszne danie, które robi się samo

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym - pyszne danie, które robi się samo
Autor: Shutterstock Proste i pyszne danie, które świetnie smakuje z grzybami leśnymi albo z pieczarkami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym to danie, które praktycznie robi się samo. Wystarczy lekko podsmażyć doprawionego kurczaka, a następnie dodać grzyby i śmietanę. Kilkanaście minut duszenia pod przykryciem i obiad gotowy. W czasie, gdy dusi się mięso, ugotuj ziemniaki, makaron lub ryż i ciesz się smakiem potrawy po 30 minutach.

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi z kurczaka szczypta przyprawy do kurczaka
  • 3 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu
  • 3/4 szklanki wody
  • 300 g pieczarek
  • 200 g dowolnych grzybów leśnych (w razie braku - o tyle zwiększyć ilość pieczarek)
  • 2-3 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka przekroić na cieńsze plastry. Natrzeć je przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
  • Na patelni z przykryciem rozgrzać olej,  położyć kurczaka i smażyć z obu stron.
  • Kurczaka przykryć pokrojonymi grzybami, posiekaną natką pietruszki, podlać wodą wymieszaną ze śmietaną, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasz przepis na wystrzałową pierś z kurczaka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej