Pierś z kurczaka w sosie grzybowym - pyszne danie, które robi się samo
2022-09-20
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Pierś z kurczaka w sosie grzybowym to danie, które praktycznie robi się samo. Wystarczy lekko podsmażyć doprawionego kurczaka, a następnie dodać grzyby i śmietanę. Kilkanaście minut duszenia pod przykryciem i obiad gotowy. W czasie, gdy dusi się mięso, ugotuj ziemniaki, makaron lub ryż i ciesz się smakiem potrawy po 30 minutach.
SKŁADNIKI
- 600 g piersi z kurczaka szczypta przyprawy do kurczaka
- 3 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu
- 3/4 szklanki wody
- 300 g pieczarek
- 200 g dowolnych grzybów leśnych (w razie braku - o tyle zwiększyć ilość pieczarek)
- 2-3 łyżki śmietany 18% lub 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka przekroić na cieńsze plastry. Natrzeć je przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
- Na patelni z przykryciem rozgrzać olej, położyć kurczaka i smażyć z obu stron.
- Kurczaka przykryć pokrojonymi grzybami, posiekaną natką pietruszki, podlać wodą wymieszaną ze śmietaną, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasz przepis na wystrzałową pierś z kurczaka