Pierś z kaczki z puree z kapusty czerwonej - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021

Pierś z kaczki z pree z kapusty czerwonej - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021
Autor: Shutterstock.com Pierś z kaczki z pree z kapusty czerwonej - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021
łatwy
30 min
3

Pierś z kaczki to ulubione mięso wszystkich szefów kuchni. Jest soczyste, smaczne, a do tego można go przygotować w 30 minut. Jednak Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji MasterChef Polska 2021 do dobrze nam znanego filetu z piersi kaczki dodał niestandardową kapustę. Zarówno Magda Gessler, jak i Ania Starmach nie przepadają za kapustą czerwoną, jednak tę chwaliły pod niebiosa. Michel Moran skomentował danie Maćka Regulskiego - Mistrzowskie! Zobacz, jak zrobić pierś z kaczki według przepisu MasterChef 2021.

SKŁADNIKI

  • Na sos do kaczki:
  • 300 ml wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion anyżu gwiazdkowatego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 2 łyżki zimnego masła
  • Na puree z kapusty czerwonej:
  • 1/8 główki kapusty czerwonej
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml wina czerwonego
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 150 ml śmietany 30%
  • 50 ml mleka
  • 2 goździki
  • sól do smaku
  • Do dekoracji:
  • listki czerwonego szczawiu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos: Do garnka wlać około wino. Dodać laskę cynamonu, anyż, sos ostrygowy i sos sojowy oraz cukier i szalotkę. Sos należy gotować tak długo, aż zredukuje się o 20%, czyli pozostanie około 80% pierwotnego płynu. Następnie wyłączyć i dodać zimne masło. Energicznie mieszać do uzyskania gładkiej emulsji. 
  • Puree z kapusty czerwonej: kapustę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach; usmażyć z dodatkiem posiekanej szalotki na maśle. Gdy cebula się zeszkli, a kapusta lekko zmięknie, dodać wino. Gotować do częściowego odparowania wina.  Dodać jednego obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dolać 150 ml śmietany i gotować przez około 30 minut. W razie potrzeby dodać mleko, jeśli będzie zbyt mało płynu. Całość przełożyć do blendera, dodać pokruszone goździki i blendować na gładką masę. Przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą.
  • Smażona pierś z kaczki: Skórę na piersi naciąć na krzyż. Filet z piersi kaczki położyć na zimnej patelni skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia i wybranego stopnia wysmażenia, przez około 10 minut cały czas ją obracając filet. Odstawić do odpoczynku. Tłuszcz wytopiony z kaczego filetu pozostawić na patelni.
  • Chips z kaszy: Kaszę gotować około 5 minut dłużej niż normalnie, aż będzie lekko rozgotowana. Ugootwaną kaszę osączyć i zmieszać  z 2-3 łyżkami skrobi ziemniaczanej oraz odrobiną wody do uzyskania twardego, spójnego ciasta. Rozwałkowac masę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, będzie się lepić, na grubość 2 mm. Z placka wykroić nieregularne kształty i usmażyć je na rozgrzanym tłuszczu z kaczki przez około 2-3 minuty z każdej strony, do chrupkości. Osączyć z tłusczu na papierowym ręczniku. 
  • Podanie: Na talerz położyć kleks z puree, na nim ułożyć pokrojoną pierś z kaczki, obok niej chipsy z kaszy, całość polewamy sosem i udekorować liśćmi czerwonego szczawiu.
Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki

Zobacz GALERIĘ: Magda Gessler - najlepsze przepisy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej