Pierś z kaczki z puree z kapusty czerwonej - przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. MasterChef 2021
2021-12-06
łatwy
30 min
3
Pierś z kaczki to ulubione mięso wszystkich szefów kuchni. Jest soczyste, smaczne, a do tego można go przygotować w 30 minut. Jednak Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji MasterChef Polska 2021 do dobrze nam znanego filetu z piersi kaczki dodał niestandardową kapustę. Zarówno Magda Gessler, jak i Ania Starmach nie przepadają za kapustą czerwoną, jednak tę chwaliły pod niebiosa. Michel Moran skomentował danie Maćka Regulskiego - Mistrzowskie! Zobacz, jak zrobić pierś z kaczki według przepisu MasterChef 2021.
SKŁADNIKI
- Na sos do kaczki:
- 300 ml wina
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka nasion anyżu gwiazdkowatego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 szalotka, pokrojona w piórka
- 2 łyżki zimnego masła
- Na puree z kapusty czerwonej:
- 1/8 główki kapusty czerwonej
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 100 ml wina czerwonego
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 150 ml śmietany 30%
- 50 ml mleka
- 2 goździki
- sól do smaku
- Do dekoracji:
- listki czerwonego szczawiu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos: Do garnka wlać około wino. Dodać laskę cynamonu, anyż, sos ostrygowy i sos sojowy oraz cukier i szalotkę. Sos należy gotować tak długo, aż zredukuje się o 20%, czyli pozostanie około 80% pierwotnego płynu. Następnie wyłączyć i dodać zimne masło. Energicznie mieszać do uzyskania gładkiej emulsji.
- Puree z kapusty czerwonej: kapustę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach; usmażyć z dodatkiem posiekanej szalotki na maśle. Gdy cebula się zeszkli, a kapusta lekko zmięknie, dodać wino. Gotować do częściowego odparowania wina. Dodać jednego obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dolać 150 ml śmietany i gotować przez około 30 minut. W razie potrzeby dodać mleko, jeśli będzie zbyt mało płynu. Całość przełożyć do blendera, dodać pokruszone goździki i blendować na gładką masę. Przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą.
- Smażona pierś z kaczki: Skórę na piersi naciąć na krzyż. Filet z piersi kaczki położyć na zimnej patelni skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia i wybranego stopnia wysmażenia, przez około 10 minut cały czas ją obracając filet. Odstawić do odpoczynku. Tłuszcz wytopiony z kaczego filetu pozostawić na patelni.
- Chips z kaszy: Kaszę gotować około 5 minut dłużej niż normalnie, aż będzie lekko rozgotowana. Ugootwaną kaszę osączyć i zmieszać z 2-3 łyżkami skrobi ziemniaczanej oraz odrobiną wody do uzyskania twardego, spójnego ciasta. Rozwałkowac masę między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, będzie się lepić, na grubość 2 mm. Z placka wykroić nieregularne kształty i usmażyć je na rozgrzanym tłuszczu z kaczki przez około 2-3 minuty z każdej strony, do chrupkości. Osączyć z tłusczu na papierowym ręczniku.
- Podanie: Na talerz położyć kleks z puree, na nim ułożyć pokrojoną pierś z kaczki, obok niej chipsy z kaszy, całość polewamy sosem i udekorować liśćmi czerwonego szczawiu.
Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki