Pierś z gołębia z dyniowym puree - przepis dla odważnych
2021-03-29
średni
45 min
4
Gołąb podany z puree z dyni i makaronem pappardelle - przepis z programu "MasterChef", tylko dla odważnych kucharzy! Danie z gołębiem to przystawka dla lubiących kulinarne eksperymenty, ciekawych nowych smaków i przepisów. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś zupełnie innego niż do tej pory, wypróbuj przepis na gołębia w aromatycznej oprawie z ziół i przypraw. Kto wie, może zasmakujesz w tym rarytasie?
SKŁADNIKI
- Gołąb cały
- 2 łyżki oleju
- 4 plastry słoniny
- 150 ml wywaru z gołębia
- 50 ml soku z buraków
- 150 g dyni
- Gałązka tymianku
- Gałązka rozmarynu
- Laska wanilii
- 2 ząbki czosnku
- 400 g makaronu pappardelle
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj, oczyść i dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim gołębia. Obłóż plastrami słoniny i odstaw.
- Teraz przygotuj sos. Zagotuj wywar z sokiem z buraków i laską wanilii. Dodaj sól i pieprz.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Dynię obierz, pokrój w kostkę. Wyłóż na blachę do pieczenia. Tymianek i rozmaryn rozetrzyj w rękach, aby wydobyć z nich zapach i ułóż na dyni. Dorzuć dwa ząbki czosnku i wstaw do piekarnika, aż dynia lekko się zarumieni, co zajmie ok. 20 minut.
- Na drugiej blasze połóż gołębia obłożonego słoniną. Wstaw go do piekarnika na 15 minut. Gdy minie czas, odstaw mięso na 10 minut, aby odpoczęło. Wytnij z niego piersi.
- W tym czasie zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al'dente.
- Na talerzu ułóż makaron. Na nim dynię i mięso. Podawaj, polewając sosem.