Pierś z gołębia z dyniowym puree - przepis dla odważnych

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Sałatka z kurczakiem i żółtym serem
Autor: Shutterstock Sałatka z kurczakiem i żółtym serem - danie pełne odżywczych składników.
średni
45 min
4

Gołąb podany z puree z dyni i makaronem pappardelle - przepis z programu "MasterChef", tylko dla odważnych kucharzy! Danie z gołębiem to przystawka dla lubiących kulinarne eksperymenty, ciekawych nowych smaków i przepisów. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś zupełnie innego niż do tej pory, wypróbuj przepis na gołębia w aromatycznej oprawie z ziół i przypraw. Kto wie, może zasmakujesz w tym rarytasie?

SKŁADNIKI

  • Gołąb cały
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plastry słoniny
  • 150 ml wywaru z gołębia
  • 50 ml soku z buraków
  • 150 g dyni
  • Gałązka tymianku
  • Gałązka rozmarynu
  • Laska wanilii
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g makaronu pappardelle
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, oczyść i dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim gołębia. Obłóż plastrami słoniny i odstaw.
  • Teraz przygotuj sos. Zagotuj wywar z sokiem z buraków i laską wanilii. Dodaj sól i pieprz.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • Dynię obierz, pokrój w kostkę. Wyłóż na blachę do pieczenia. Tymianek i rozmaryn rozetrzyj w rękach, aby wydobyć z nich zapach i ułóż na dyni. Dorzuć dwa ząbki czosnku i wstaw do piekarnika, aż dynia lekko się zarumieni, co zajmie ok. 20 minut.
  • Na drugiej blasze połóż gołębia obłożonego słoniną. Wstaw go do piekarnika na 15 minut. Gdy minie czas, odstaw mięso na 10 minut, aby odpoczęło. Wytnij z niego piersi.
  • W tym czasie zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al'dente.
  • Na talerzu ułóż makaron. Na nim dynię i mięso. Podawaj, polewając sosem.
Zuzanna Lubart