Pierś kurczaka ze szparagami - soczysta i pyszna

Pierś kurczaka ze szparagami - soczysta i pyszna
Autor: Shutterstock.com Soczysta i pyszna pierś kurczaka nadziewana szparagami podana z mizerią, sałatką i puree ziemniaczanym
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pierś kurczaka ze szparagami to najłatwiejsza potrawa wiosny. Soczysta i krucha pierś kurczaka oraz delikatne szparagi to idealne zestawienie. Oto najlepszy przepis na obiad rozpoczynający sezon na szaparagi.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka po 150 g każda
  • 4 plastry sera mozzarella
  • 8-12 cienkich szparagów zielonych
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odłam końcówki szparagów. 
  • Każdą pierś kurczaka natnij od grubszej strony i rozłóż jak książkę. Oprósz solą. Posyp tartą skórką z cytryny. 
  • Na każdym filecie z piersi kurczaka połóż plaster sera mozzarella. Po środku ułóż 2 lub 3 szparagi. Złóż pierś na pół. Zepnij wykałaczkami. 
  • Wierzch piersi przypraw granulowanym czosnkiem i papryką. 
  • Rozgrzej oliwę na patelni. Krótko obsmaż piersi z obu stron. Tylko do lekkiego zrumienienia.
  • Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego. Jeśli masz więcej szparagów możesz je również dodać. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. 
  • Podawaj z mizerią i puree ziemniaczanym. 
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej