Pierś kurczaka ze szparagami - soczysta i pyszna
2021-04-25
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pierś kurczaka ze szparagami to najłatwiejsza potrawa wiosny. Soczysta i krucha pierś kurczaka oraz delikatne szparagi to idealne zestawienie. Oto najlepszy przepis na obiad rozpoczynający sezon na szaparagi.
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka po 150 g każda
- 4 plastry sera mozzarella
- 8-12 cienkich szparagów zielonych
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżka oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odłam końcówki szparagów.
- Każdą pierś kurczaka natnij od grubszej strony i rozłóż jak książkę. Oprósz solą. Posyp tartą skórką z cytryny.
- Na każdym filecie z piersi kurczaka połóż plaster sera mozzarella. Po środku ułóż 2 lub 3 szparagi. Złóż pierś na pół. Zepnij wykałaczkami.
- Wierzch piersi przypraw granulowanym czosnkiem i papryką.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Krótko obsmaż piersi z obu stron. Tylko do lekkiego zrumienienia.
- Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego. Jeśli masz więcej szparagów możesz je również dodać. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut.
- Podawaj z mizerią i puree ziemniaczanym.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania