Pierś kurczaka z pieczarkami i serem: przepis na pieczony filet drobiowy

2021-11-04
Pierś kurczaka z pieczarkami i serem: przepis na pieczony filet drobiowy
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka zapiekana pod pierzynką z pieczarek i żółtego sera to pyszne danie obiadowe
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka  zapieczona z pieczarkami  i żółtym serem to doskonałe danie obiadowe. Do tego nieskomplikowane w przyrządzeniu. Pieczarki podduszone na maśle, stopiony ser i rozpływająca się w ustach pierś z kurczaka zasmakują wszystkim domownikom. Filet drobiowy odpowiednio przyrządzony jest pyszny. Najważniejsze to go nie przesuszyć. Pierś kurczak jest niezwykle delikatna i łatwo o wpadkę. Ale nie z tym przepisem, gdzie mięso pozostaje soczyste i aromatyczne. Filet z kurczaka pieczony w towarzystwie grzybów, okryty serem to eleganckie danie na każdy dzień tygodnia, także na niedzielę. 

Polecamy także: Jak upiec soczystą pierś z kurczaka?

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 5 łyżek dobrego majonezu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • przyprawa do kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś pokroić na sznycle, okryć folią i ostrożnie rozbić tłuczkiem lub lepiej spodem ciężkiej patelni lub rondla. Sznycle nie powinny być zbyt cienkie, chodzi jedynie o to, by były równomiernie płaskie.
  • Sznycle ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce (jeden obok drugiego), posypać przyprawą do kurczaka.
  • Pieczarki i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę usmażyć na klarowanym maśle. Przestudzić.
  • Na każdy sznycel położyć pieczarki przesmażone z cebulką, następnie położyć łyżkę majonezu i posypać startym żółtym serem.
  • Zapiekać 20-30 minut w 170-180°C
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne