Pierś kurczaka z pieczarkami i serem: przepis na pieczony filet drobiowy
2021-11-04

łatwy
20 min
4
Pierś kurczaka zapieczona z pieczarkami i żółtym serem to doskonałe danie obiadowe. Do tego nieskomplikowane w przyrządzeniu. Pieczarki podduszone na maśle, stopiony ser i rozpływająca się w ustach pierś z kurczaka zasmakują wszystkim domownikom. Filet drobiowy odpowiednio przyrządzony jest pyszny. Najważniejsze to go nie przesuszyć. Pierś kurczak jest niezwykle delikatna i łatwo o wpadkę. Ale nie z tym przepisem, gdzie mięso pozostaje soczyste i aromatyczne. Filet z kurczaka pieczony w towarzystwie grzybów, okryty serem to eleganckie danie na każdy dzień tygodnia, także na niedzielę.
Polecamy także: Jak upiec soczystą pierś z kurczaka?
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka podwójna
- 200 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 1 cebula
- 5 łyżek dobrego majonezu
- 1 łyżka klarowanego masła
- przyprawa do kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś pokroić na sznycle, okryć folią i ostrożnie rozbić tłuczkiem lub lepiej spodem ciężkiej patelni lub rondla. Sznycle nie powinny być zbyt cienkie, chodzi jedynie o to, by były równomiernie płaskie.
- Sznycle ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce (jeden obok drugiego), posypać przyprawą do kurczaka.
- Pieczarki i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę usmażyć na klarowanym maśle. Przestudzić.
- Na każdy sznycel położyć pieczarki przesmażone z cebulką, następnie położyć łyżkę majonezu i posypać startym żółtym serem.
- Zapiekać 20-30 minut w 170-180°C
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne